Biológiai életkor

A szervezet valódi biológiai korát kimutató, génműködést vizsgáló tesztet fejlesztettek brit kutatók. Az új teszt előre jelezheti, mikorra várható a halál vagy mekkora az időskori elbutulás, azaz a demencia kialakulásának kockázata. A kutatási eredmény a Genome Biology című szaklapban jelent meg.

biológiai kor, genetika, gen, deencia, halál, időskori elbutulás | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A londoni King's College kutatói szerint hasznosabb a biológiai életkort megállapítani, mint a születési dátumból kiindulni.

A kutatók több ezer emberi szövetmintát elemeztek, megvizsgálták a vér-, agy- és izomszövetek 150 génjének aktiválódását 65 éves korban. Ezzel elkészítették az "egészséges öregedés" képletét, amelyhez viszonyítva megállapítható, ki milyen ütemben öregszik a vele egykorúakhoz képest.

Minden emberi szövetnek megvan a közös, egészséges öregedési képlete, ehhez viszonyítva sok minden megjósolható, egyebek között az élettartam és a mentális képességek hanyatlásának esélye is.

A kutatócsoport szerint az egészség és az életkor két különálló dolog: árthat az egészségének, aki egész nap tétlenül hever a díványon, de úgy látszik, a biológiai kort ez nem befolyásolja. A tudósok szerint pontosabb képet akkor kaphatnak, ha az életmód jellemzőit és a biológiai kort együtt vizsgálják.

Tervezik, hogy szervdonációs tesztet is fejlesztenek az új eljárással, hogy megvizsgálják, az életkoruk alapján ugyan idős, de biológiailag mégis fiatal emberek alkalmasak-e a biztonságos adományozásra.

A genetikai teszt a demencia kockázat felmérésének is "hasznos eszköze" lehet, segíthet előre jelezni, hogy az életkorral összefüggő betegségek esetében milyen egészségügyi ellátásra, megelőzésre lesz szüksége egy-egy páciensnek a jövőben.

BBC News

| biológiai kor, genetika, gén, deencia, halál, időskori elbutulás
2015-09-09 13:10:44
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop