Delírium

Elborult tudatállapottal, a tér- és időérzékelés elvesztésével, zavarodottsággal, felfokozott mozgáskésztetéssel, nyugtalansággal járó visszafordítható pszichés zavar.

delirium, pszichés zavar, alkoholizmus, delirium tremens, delírium | Gyógy-ír   Kisalföld | Belényessy, I.
A delírium hirtelen alakul ki, látványos, ijesztő kórkép. Egészen fiatal és nagyon idős korban gyakori.

A kiváltó okok között szerepelhetnek baleset vagy agyvérzés okozta idegrendszeri sérülések. Epilepsziás megbetegedés vagy kezdődő tumor is megjelenhet deliráns tünetegyüttes formájában. Fertőzések, lázas állapotok is okozhatják. Utóbbiak inkább fiatal korban. Időskorban stresszhelyzetekre szokott kialakulni. Gyakori a kórházba kerülő időseknél.

Sajátos formája az alkoholfüggő betegek tudatborult állapota, a delirium tremens Az alkohol hirtelen történő megvonásának következménye. Vegetatív izgalmi állapottal (szapora szívműködés, verejtékezés) indul. Ehhez csatlakozik a végtagokban jelentkező, kezdetben finom hullámú, később durva remegés. A fokozottan kibomló deliráns képet az általános izgalmi állapot mellett félelmetes tartalmú hallucinációk (látomások, hanghallások) kísérik. Ezek annyira veszélyeztetetté teszik a beteg állapotát, hogy hatásuk alatt öngyilkosságot is megkísérelhetnek. Az elmeosztályok berendezkedtek a delirium tremens kivédésére, illetve kialakulása esetében az önveszélyes állapotú beteg védelmére.

Delíriumok esetében - mivel tudatborult, önveszélyeztető állapotokról van szó - szakorvosi beavatkozás, kórházi háttér szükséges. A delirium tremenset azért emeltem ki, mert a rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók, ha valamilyen okból nem jutnak italhoz, izzadékonyságukkal, kézremegésükkel a delírium kezdeti tüneteit produkálják. Fontos, hogy a közvetlen környezet ezekből a tünetekből felismerje az állapotrosszabbodás lehetőségét és sürgős orvosi segítséget kérjen. Előfordult, hogy rendszeresen nehéz fizikai munkát végző dolgozó - aki munkavégzés közben rendszeresen fogyasztott italt, de családja nem gondolta alkoholfüggőnek, mert életvezetése egyenletes volt - balesetet szenvedett. A sebellátás után ágyba kényszerült otthon. Természetszerűen senkinek sem jutott eszébe itallal megkínálni. Remegését, felfokozott állapotát a balesettel járó izgalommal hozták összefüggésbe. Amikor hallucinálni kezdett, azt hitték, megőrült. Teljes tudatborult állapotban került a pszichiátriára, ahol aztán a szakszerű beavatkozás után tünetei rövid idő elmúltával megszűntek.

| delírium, pszichés zavar, alkoholizmus, delirium tremens
2007-11-29 10:44:53
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop