Demencia

A fogalom egyszerűsített magyar megfelelője az elbutulás.

elbutulás, demencia, tájékozódási, avar, feledékenység | Gyógy-ír   Kisalföld | Belényessy, I.
A teljesítőképesség, az emlékezet, az ítélőképesség, a társas helyzetekhez való alkalmazkodás korábban birtokolt képességeinek fokozatos romlása, majd elvesztése.

A demencia nem egyik napról a másikra alakul ki, hanem olyan folyamat eredménye, amelynek hátterében a központi idegrendszer organikus károsodása áll.

Jellemző tünetei közül kiemelkedik a kóros feledékenység Az enyhe feledékenység gyakori kísérője a lelki betegségeknek. Ijesztő tünetként élik meg a betegek, amikor elemi dolgok nem jutnak eszükbe, például miért indultak el valahova, vagy ismert emberek nevei. Ez még nem a kóros feledékenység ismérve, de az igen, ha a gyakorlott háziasszony elfelejti, hogy egy bizonyos ételt hogyan szokott elkészíteni, elfelejti bizonyos dolgok (fontos iratok, kifizetett számlák) megszokott helyét.

A kóros feledékenységet a térbeni tájékozódás zavara kíséri. Ennek első igazán figyelmeztető jele az lehet, ha az illető az általa megszokott környéken eltéved, tájékozatlan lesz. Súlyosabb formája, amikor lakásában sem tud tájékozódni. Gondot okoz a mellékhelyiség megtalálása. Gondolkozásában hiányzik a célképzet, az összefüggések felismerése, a logikai rendszer.

A fenti tünetekhez érzelmi leépülés és inadekvát (oda nem illő) hangulat társul, amit a szaknyelv móriának nevez. A mória viselkedésszinten elemi megtanult formákat tartó, érzelmileg üres, hangulatilag indokolatlanul derűs magatartást jelent. Ezt a sajátságos érzelmi és hangulati zavart tulajdonképpen szerencsésnek is tekinthetjük, hiszen azt jelzi, hogy a beteg nem éli meg állapota súlyosságát, nem szenved tüneteitől.

A demenciákat organikus eredet szerint szokták elkülöníteni. Így beszélhetünk súlyos degeneratív agyi elváltozások alapján fellépő progresszív demenciákról, amilyen az Alzheimer-kór is. Demencia szenilisről, ami az érrendszer meszesedésének következménye - az időskorra lehet jellemző. Lefolyása kevésbé gyors, tünetei kevésbé látványosak, mint a progresszív demenciáké. Említést érdemel még a demencia alcoholica. Alkoholfüggőséghez köthető, a sejtpusztulás okozza az elbutulást.

A dementálódás pszichodiagnosztikai eszközökkel mérhető. A korai diagnózist követő gyógyszeres támogatás lassíthatja a folyamatot. Korai időszakban segíthetnek az értelmi képességeket gyakoroltató tréningek. Az előrehaladott folyamat ápolásának legfontosabb része az állandó felügyelet. Ezt az állapotkép önmagában is megkívánja, de előfordulhatnak olyan tudatzavarral járó időszakok is, amelyek különösen veszélyesek mind a beteg, mind pedig környezete számára.

| elbutulás, demencia, tájékozódási, avar, feledékenység
2007-11-29 10:46:56
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop