Az idősköri elbutulás megelőzhető lehet

Új dolgok tanulása, az egészséges táplálkozás, a dohányzás elhagyása és az elmagányosodás elkerülése megelőzheti a demens esetek harmadának kialakulását. A The Lancet című orvosi folyóirat megbízásából 24 nemzetközi szakember végezte az elemzést.

demencia, időskori elbutulás | InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.

A demencia mögött meghúzódó kockázati tényezők széles körű elemzése alapján kilenc különösen fontos tényezőt emeltek ki a kutatók, többek között a 15 éves kor utáni tanulást, középkorúaknál a magas vérnyomás, az elhízás és a halláscsökkenés kordában tartását, a dohányzás mellőzését, a depresszió, a mozgásszegény életmód, a társadalmi elszigeteltség és a cukorbetegség kockázatának elkerülését. A Nemzetközi Alzheimer Szövetség legutóbbi becslése szerint a betegség költségei évente 818 milliárd dollárra rúgnak.

Azok, akik nem végeztek középiskolát, idősebb korukban kevésbé foglakoznak az értelmi hanyatlással, a hallás megőrzése pedig a gazdagabb, stimulálóbb környezethez való kapcsolatot segíti. A dohányzás elhagyása révén csökken az idegmérgek szintje a szervezetben, javul a szívműködés, ami az agyra is jó hatással van.

A demenciát az agy kóros elváltozásai okozzák, leggyakoribb oka az Alzheimer-kór, amely az agysejtek pusztulásával jár, károsítja az emlékezetet, a gondolkodást, a viselkedést, a tájékozódást, és a mindennapi élettel kapcsolatos tevékenységek ellátását. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2050-re az érintettek száma megháromszorozódik, és eléri a 131 milliót.

| demencia, időskori elbutulás
2017-07-24 16:20:13
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop