Az Alzheimer-kór meghatározása: új irányelvek

A nagyközönség jelentős része azt hiszi, hogy a demencia (időskori elbutulás) és az Alzheimer-kór ugyanaz a kórkép, de ez tévedés.

Alzheimer, demencia, időskori elbutulás | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A chicagói Alzheimer Szövetség és az öregedéssel foglalkozó amerikai intézet (NIA) szakemberei által megfogalmazott új irányelvek az Alzheimer's & Dementia: Journal of the Alzheimer's Association című szakfolyóiratban jelentek meg.

Az új irányelvek szerint a két kóros fehérje, a beta-amyloid és a tau felszaporodása, valamint az idegsejtek elhalásának, illetve az agyzsugorodás kimutathatósága alapján lehet az Alzheimer-kórt mehatározni. Ezek imutathatók agyi képalkotással, vagy az agy-gerincvelői folyadék vizsgálatával. A betegség súlyosságát a biomarkerek, a kognitív hanyatlás mértékét pedig egy osztályozási rendszer révén lehetne mérni.

Az új meghatározás segíteni fog abban, hogy jobb alanyokat válasszanak az Alzheimer-kór elleni új terápiák tesztelésére, ami javíthatja a gyógyszeripari vállalatok kutatásait.

Jelenleg világszerte nagyjából 50 millió ember küzd demenciával, és közülük legtöbben annak leggyakoribb fajtájával, az Alzheimer-kórral. Az Egyesült Államokban hozzávetőlegesen 5,7 millió ember Alzheimer-kóros a betegség jelenlegi definíciója szerint, amely az emlékezetromlást és a kognitív hanyatlást veszi alapul, azonban a kognitív problémákkal nem küzdő 70 év felettiek nagyjából egyharmadánál kimutatható olyan agyi elváltozás, amely Alzheimer-kórra utal.

A betegségnek egyelőre nincsen gyógymódja és a jelenleg használt gyógyszerek csupán ideiglenesen enyhítik a tüneteket. Több tucatnyi kezelés bizonyult sikertelennek és a folyamatos kudarc egyik oka az lehet, hogy a vizsgáltok olyan betegek bevonásával készülnek, akiknél már kiterjedt agykárosodás ment végbe.

| Alzheimer, demencia, időskori elbutulás
2018-04-16 17:16:08
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop