Alzheimer-kór - reménykeltő gyógyszertesztek

Az Alzheimer-kór kezelésére kifejlesztett új gyógyszer vizsgálatai szerint az új készítmény az eddigieknél hatékonyabban képes megőrizni a betegek mindennapos mozgását, de még így is igen messze vagyunk attól, hogy teljes gyógyulásról beszélhetnénk.

Alzheimer-kór, gyógyszer, eptastigmine, Aricept | The New York Times Health News Service   Medincorp | Leigh, S.

Közel 4 millió amerikai szenved a testet lassan és fokozatosan pusztító, végső soron halálos Alzheimer-kórban. A kutatók sokféle gyógyszerrel és vitaminkombinációval próbálják lassítani az Alzheimer-es betegek állapotának romlását, eddig nem túl sok sikerrel.

A milánói Mediolanum Farmaceutici - az eptastigmine gyártója - 24 hét alatt 491 betegen tesztelte az új gyógyszert Európában és az Egyesült Államokban. A betegek 40 év feletti férfiak és nők voltak, akik megfeleltek az Alzheimer-kór standard diagnosztikai kritériumainak. Bruno P. Imbimbo és munkatársai megállapították, hogy a betegek memóriáját, beszéd- és tájékozódási készségét, valamint általános egészségi állapotukat tekintve az eptastigmine hasonló eredményeket produkált, mint az eddig használatos két Alzheimer-gyógyszer. A Cognex (tacrine) és az Aricept (donepezil) használatával a chicagói Alzheimer's Association szerint csupán enyhe javulás érhető el.

Azonban sokkal kedvezőbbek voltak az eredmények, ha a betegek mindennapos teendői szempontjából vizsgálták az elért hatást, derült ki a Neurology márciusi számának cikkéből.

A mindennapos tennivalók közé sorolták az alábbi nyolc feladatot: telefonálás, vásárlás, főzés, takarítás, mosás, közlekedés, orvosságok bevétele és pénzügyek intézése. A férfi betegeknél a főzés, takarítás és mosás nem szerepelt a programban.

Míg a Cognexszel és az Aricepttel végzett kutatások szerint ez a két készítmény csak jelentéktelen változásokat hozott a placebóhoz viszonyítva, a napi háromszor 20 mg eptastigmine-nel kezelt 161 beteg a vizsgálat előtti állapotához képest 0,58-os állapotromlást tapasztalt. A gyógyszer alacsonyabb dózisban (napi háromszor 15 mg) 0,83-as állapotromlást eredményezett a 166 betegnél, míg a placebó hatására a 164 beteg 1,23-as súlyosbodásról számolt be. Igaz, ezek az adatok azt mutatják, hogy az eptastigmine sem képes javítani a betegek állapotán, de arra utalnak, hogy valamelyest csökkenti a mentális képességek leromlásának sebességét.

A mindennapos tennivalók elvégzése közben a placebócsoport 18 százalékának, az alacsonyabb dózisú csoport 29, illetve a magasabb dózisú csoport 35 százalékának nem romlottak az Alzheimer-es tünetei.

A kutatók azt is megállapították, hogy az eptastigmine hatására csökkent a jellegzetes Alzheimer-es mentális zavarok gyakorisága. Levertségről és depresszióról a placebócsoportban 6 beteg, míg a gyógyszeres csoportokban összesen 2 beteg panaszkodott. A placebócsoportban 17 betegnek, az eptastigmine-csoportokban pedig 11 illetve 9 betegnek volt szüksége nyugtatókra mentális problémáik miatt.

Igaz, hogy az eptastigmine biztató eredményeket ért el, de ezeket mégsem értelmezhetjük áttörésként, állítják szakértők. Dr. Kirk C. Wilhelmsen, a San Francisco-i University of California (UCSF) mellett működő Gallo Clinic and Research Center neurológiaprofesszora szerint ezzel a gyógyszerrel nem érhető el jelentős javulás az Alzheimer-kóros betegek állapotában.

"A gyógyszerek inkább tüneti kezelést adnak, de a kiváltó okokat érintetlenül hagyják. A funkcionális zavarok terén is csak minimális hatást regisztrálhatunk. Az Alzheimer-kór kezelésében csak egy átfogó, több tudományágra kiterjedő és a megelőzésre koncentráló kutatássorozat hozhatja meg a kellő eredményt" - jelentette ki a kaliforniai neurológus.

A San Diego-i University of California Alzheimer's Research Center munkatársa, Dr. Michael Grundman szerint ha az FDA engedélyezné is az eptastigmine-t, azt akkor is csak korlátok között lehetne alkalmazni a kezelésben. A tesztelés során összesen 17 betegnél alakult ki neutropenia, ami egy, a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállását csökkentő vérbetegség. Igaz ugyan, hogy a 17-ből 16 esetben a betegség enyhe formája jelentkezett, de ez azt jelenti, hogy a gyógyszer kevésbé biztonságos, mint az Aricept, amellyel kapcsoltban nem merült fel ez a mellékhatás, mondta dr. Grundman.

"Meg fogjuk találni azt a gyógyszert, ami nagyobb hatással lesz az Alzheimer-kór terápiájára. Most még csak a jéghegy csúcsát látjuk. Ha jobban koncentrálunk a megelőzésre, kiderülhet, hogy mekkora a szerepük a hormonoknak - az ösztrogénnek - vagy a gyulladáscsökkentőknek" - tette hozzá.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| Alzheimer-kór, gyógyszer, eptastigmine, Aricept
2002-07-31 23:36:12

Web Design & Development Prowebshop