Az Alzheimer-kór összefüggésben lehet a stressz-szel, a depresszióval és a szorongással?

A chicagói Rush University Medical Center kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy azok, akik gyakran élnek át negatív érzelmeket, mint a depresszió, a szorongás és a stressz, kétszer gyakrabban betegszenek meg Alzheimer-kórban, mint az átlag népesség.

Alzheimer-kór, depresszió, szorongás | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Dobos, L.
Idős (75 éves átlagéletkorú) katolikus apácák, papok és szerzetesek 797 fős csoportját vizsgálták, és kérdőívek kitöltése alapján azt találták, hogy a depressziós skálán felső 10 százalékba tartozóknál kétszer gyakoribb az Alzheimer-kór előfordulása, mint az alsó 10 százaléknál.

Az átlag 4,9 éves követési idő alatt 140-en betegedtek meg Alzheimer-kórban.

A stressz érzékenység kapcsolatba hozható a memória kihagyásaival is, például egy lista, vagy valamely történet megjegyzésére való képtelenséggel, ez a tünet szintén az Alzheimer-kór jellemzője.

Bizonyíték van arra, hogy a stressz ártalmas agyi hatását gyógyszerekkel, például antidepresszánsokkal ellensúlyozni lehet. A szakemberek ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy még igen sok kutatást kell elvégezni, míg kijelenthetjük, hogy az antidepresszánsok szedése csökkentheti az Alzeimer-kór kockázatát.

Seattle Post Intelligencer
| Alzheimer-kór, depresszió, szorongás
2005-05-24 12:45:05

Web Design & Development Prowebshop