A demencia kezelése

A demencia többnyire gyógyíthatatlan. Egyes gyógyszerek lassíthatják a folyamatot, leginkább a betegség korai vagy enyhe szakaszában.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Kép: Freepik
A kis stroke-os rohamok által okozott demencia nem gyógyítható. A társuló magas vérnyomás vagy cukorbetegség kezelésével a rosszabbodás lassítható, vagy meg is állítható.

A Creutzfeldt-Jakob-kór és az AIDS okozta demenciára sincs gyógymód. A Parkinson-kór kezelésére használt gyógyszerek nem segítenek a Parkinson-kórral járó demencia kezelésében, és némelyik még fokozhatja is a tüneteket.

Ha az emlékezetkiesést depresszió okozza, akkor antidepresszáns gyógyszerek és tanácsadás legalábbis időlegesen segíthetnek. Ha a korai demenciát vízfejűség okozza, akkor az néha kezelhető a felesleges folyadék elvezetésével egy agykamrába vezetett csövön át (sönt).

Gyakran használnak antipszichotikus gyógyszereket az izgatottság és dührohamok kezelésére, melyek az előrehaladott demenciával együtt járhatnak. Sajnos ezek a gyógyszerek nem nagyon hatnak, és súlyos mellékhatásaik is lehetnek. Az antipszichotikus szerek paranoia és hallucinációk esetében a leghatásosabbak.

Gyógyszerek széles skálája, vitaminok és táplálék-kiegészítők hatástalannak bizonyultak a demencia kezelésében. Közéjük tartozik a lecitin, az ergoloid mezilát, ciklandelát és a B12-vitamin (hacsak nincs B12-vitamin-hiány). Számos gyógyszer rontja a demenciát, az altatók, a nátha elleni szerek, a szorongásoldók és egyes antidepresszánsok.

Noha a demencia idült kórkép, és a szellemi képességeket nem lehet helyreállítani, a kiegészítő eljárások hasznosak lehetnek. Például nagy órák és naptárak segíthetnek a betegnek a tájékozódásban, a gondozók emlékeztethetik a betegeket, hogy hol vannak és mi folyik körülöttük. A világos és vidám környezet, a lehető legkevesebb új inger és a rendszeres kis megterheléssel járó tevékenységek jó hatásúak lehetnek.

Ha a napi teendők egyszerűsödnek és a gondozók elvárásai csökkennek, a beteg pedig azt érezheti, hogy méltósága és önbecsülése nem veszett el, némi javulás jelentkezhet. A gondozóknak irányítaniuk kell a beteget, de nem szabad gyermekként kezelni őket. Demens beteget összeszidni azért, mert hibázott, elmulasztott valamit, vagy nem emlékszik valamire, felesleges és ronthatja is a helyzetet.

Mivel a demencia általában folyamatosan rosszabbodik, alapvető a jövő megtervezése. A tervezésnél rendszerint az orvos, a szociális munkás, az ápolók és ügyvédek közös erőfeszítésére van szükség. A legnagyobb felelősség azonban a családra hárul, és a megterhelés hatalmas lehet.

A beteg viselkedésétől és képességeitől, illetve a család és a közösség anyagi lehetőségeitől függően az egész napos terhelés gyakran enyhíthető. Társadalmi szervezetek segíthetnek a megfelelő anyagi források felkutatásában.

A lehetőségek közé tartozik a napi gondozási program, az otthoni ápolás, részidős vagy egész napos háztartási, illetve a beteggel együtt lakó segítség. Ahogy a beteg állapota romlik, az idősek otthona lehet a legmegfelelőbb ellátási forma.

| demencia, Alzheimer, elbutulás
2022-12-06 13:31:50
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop