A demencia meghatározása

Kevesen tudják csak, hogy az Alzheimer-kór tulajdonképpen a demencia egyik formája. A demencia önmagában is megnyilvánulhat abban, amit klinikailag Alzheimer-kórnak nevezünk, ez az emlékezet fokozatos elvesztésével jár, és az öregedéssel kapcsolatos.

| InforMed Hírek19   InforMed | Dobos, L.
A demenciának vannak más típusai is, amelyek szintén okozhatnak emlékezetvesztést, ám ezek kialakulása más tényezők következménye. A vaszkuláris demenciánál például kisebb, ún. mini-stroke-ok sorozata zajlik le az agyban, ami ennek a működését befolyásolja ugyan, de nincs kihatással az illető járás- vagy beszédképességére, cselekvéseire.

Vannak továbbá más betegségekhez kapcsolható demenciák, ilyen például a Parkinson-kór. Még az alkoholizmus is olyan mértékig károsíthatja az agyat, hogy az emlékezetvesztést okozhat.

A demenciának tehát számos változata létezik, de világszerte a legelterjedtebb az ún. szenilis demencia, vagyis az Alzheimer-kór.

A demencia két vagy három fő típusa között kisebb különbségek vannak, ám valamennyinek alapvető tünete az emlékezőképesség elvesztése, oly mértékig, hogy az már hatással van az egyén társadalmi vagy foglalkozási értelemben vett személyiségére. Ez alapvetően azt jelenti, hogy az illetőnek nem olyan jó az emlékezőtehetsége, hogy interakciói munkára vagy társadalmi együttélésre képessé tennék.

Az első, amely sérül, az a rövid távú memória. A hosszú távú memória még sokáig fennmarad, így a beteg kisgyermekkorára jól emlékszik még akkor is, ha az idegek elfajulása már hatással van az általános állapotára.

Az esetek nagy általánosságban hasonló mintát mutatnak. Ahogy a betegség halad előre, a viselkedésbeli változások a logikus gondolkodásra való képtelenségben fejeződnek ki. A beteg képtelen arra, hogy két eseményt összekössön egymással. Ha hólyagját például nem tudván kontrollálni, bevizel, azt mondja, ő nem öntött ki semmit a földre. Ha nem találja a kulcsát, valaki mást vádol azzal, hogy eltette, hiszen ha valami nincs meg, az csakis úgy fordulhat elő, hogy valaki elvitte.

Az Alzheimer-kór általában fokozatosan előrehaladó betegség. Fiatal korban azonban üteme felgyorsulhat, így a beteg állapota gyorsabban romlik.

Bár az Alzheimer-kórnak jelenleg nem ismeretes ellenszere vagy kezelési módja, a tüneteken lehet enyhíteni. A beteg így megtarthatja életminőségét, és a közösség tagja maradhat, mondja a szakember.


| demencia, elbutulás, Alzheimer
2021-12-22 14:25:33
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop