A kávé védhet az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen

A torontói Krembil Agykutató Intézet kutatói szerint a kávéfogyasztás bizonyos fokú védelmet nyújthat az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen. A vizsgálat eredményeit a Frontiers in Neuroscience című orvosi folyóiratban közölték.

kávé, Alzjeimer, Parkinson | InforMed Hírek15   InforMed | Glanz, J.

A kávénak több jótékony hatása van, az embert reggel felébreszti és energiával tölti fe. és segít a koncentrálásban. A kávézás valamilyen összefüggésben van azzal is, hogy csökken az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a kávénak milyen összetevői játszanak ebben szerepet, és ez hogyan hat a korral összefüggő kognitív hanyatlásra.

Három különböző típusú kávét vizsgált: világos pörkölésűt, sötét pörkölésűt és koffeinmentes sötét pörkölésűt. A koffeines és koffeinmentes sötét pörkölésű kávéknak azonos hatása volt a kezdeti vizsgálatok szerint, tehát már korán kiderült, hogy nem a koffein nyújt védelmet.

Ezt követően a kávészemek pörkölése közben képződő fenil-indén molekulákat vizsgálták. Kiderült, hogy ez az egyetlen összetevő, amely az Alzheimer- és a Parkinson-kórnál megjelenő mindkét fehérjetöredék, a béta-amiloid- és a tau-fehérje felhalmozódását gátolja. Minél sötétebbre pörkölik a kávét, annál több keletkezik a fenil-indén-ből, ezért a sötétebb pörkölésű kávé jobban véd.

A következő lépés az lesz, hogy kiderítsék, a molekulák képesek-e bekerülni az agyi vérkeringésbe. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a gyógyításban is felhasználhassák az eredményeket.


| kávé, Alzjeimer, Parkinson
2018-11-09 13:07:13


Demencia szűrés szoftverrel

A szellemi leépülés korai fázisának tekinthető enyhe kognitív zavar kiszűrésére alkalmas beszédfelismerő szoftvert fejlesztenek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a ...


Az Alzheimer kór retina vizsgálattal kimutatható

Egészséges embereknél a hajszálerekerek sűrű hálózatot alkotnak a szemfenéken. A Duke Szemészeti Központ kutatói az Ophthalmology Retina című szakfolyóiratban közö...


Alzheimer-kór teszten dolgoznak

Már a tünetek megjelenése előtt megbízhatóan jelzi az Alzheimer-kórhoz vezető agyi károsodásokat egy egyszerű vérvizsgálat.


A testmozgás előnyös Alzheimer kórban

A fizikai aktivitás csökkentheti az Alzheimer-kór okozta emlékezetvesztés mértékét a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem (UFRJ) kutatóinak tanulmánya szerint, melyet a...


Nem véd a keresztrejtvény a demencia ellen

Egy új tanulmány szerint a keresztrejtvényfejtés vagy a sudoku nem véd a demenciától. A BMJ folyóiratban közölt tanulmányt az Aberdeeni Királyi kórház és az Aberdeen...