Hirdetés

A kávé védhet az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen

A torontói Krembil Agykutató Intézet kutatói szerint a kávéfogyasztás bizonyos fokú védelmet nyújthat az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen. A vizsgálat eredményeit a Frontiers in Neuroscience című orvosi folyóiratban közölték.

kávé, Alzjeimer, Parkinson |

InforMed Hírek15   InforMed | Glanz, J.


A kávénak több jótékony hatása van, az embert reggel felébreszti és energiával tölti fe. és segít a koncentrálásban. A kávézás valamilyen összefüggésben van azzal is, hogy csökken az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a kávénak milyen összetevői játszanak ebben szerepet, és ez hogyan hat a korral összefüggő kognitív hanyatlásra.

Három különböző típusú kávét vizsgált: világos pörkölésűt, sötét pörkölésűt és koffeinmentes sötét pörkölésűt. A koffeines és koffeinmentes sötét pörkölésű kávéknak azonos hatása volt a kezdeti vizsgálatok szerint, tehát már korán kiderült, hogy nem a koffein nyújt védelmet.

Ezt követően a kávészemek pörkölése közben képződő fenil-indén molekulákat vizsgálták. Kiderült, hogy ez az egyetlen összetevő, amely az Alzheimer- és a Parkinson-kórnál megjelenő mindkét fehérjetöredék, a béta-amiloid- és a tau-fehérje felhalmozódását gátolja. Minél sötétebbre pörkölik a kávét, annál több keletkezik a fenil-indén-ből, ezért a sötétebb pörkölésű kávé jobban véd.

A következő lépés az lesz, hogy kiderítsék, a molekulák képesek-e bekerülni az agyi vérkeringésbe. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a gyógyításban is felhasználhassák az eredményeket.


kávé, Alzjeimer, Parkinson

2018-11-09 13:07:13

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop