A lítium lassíthatja az Alzheimer-kór kifejlődését

bipoláris zavarnál évtizedek óta alkalmazott lítium lassíthatja az Alzheimer-kór kialakulását is - idézte kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (https://www.telegraph.co.uk).

lítium, Alzheimer-kór, gyógyszer, lítium | MTI Hírek 2011 ;8
Kis létszámú csoportnál - 41 enyhe fokú kognitív zavarral élő, hatvan év feletti embernél - próbálták ki a lítium alkalmazását. (A lítiumot évtizedek óta eredményesen használják az orvosok a mániás depresszió kezelésére.)

A vizsgálatba bevont emberek fele napi 150 milligramm lítiumot szedett, míg a másik fele nem alkalmazta a szert. A British Journal of Psychiatry című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány szerint valamennyi páciensnek romlottak némiképp a kognitív funkciói és a figyelme, ám ennek üteme lényegesen kisebb volt azoknál, akik lítiumot szedtek.

A kutatók mérték az Alzheimer-kór egyik biomarkerének, a foszfo-tau fehérjének mennyiségét is: ennek koncentrációja szintén lassabban emelkedett azoknál, akik szedték a lítiumot. Mindezek alapján Orestes Forlenza és kutatótársai úgy vélik, hogy az Alzheimer-kór kockázatával élő embereknél védőhatású lehet a lítium alkalmazása.
| lítium, Alzheimer-kór, gyógyszer
2011-04-29 14:55:14
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop