A mediterrán diéta csökkenti az elbutulás kockázatát
A mediterrán diéta jelentős mértékben csökkenti az Alzheimer-kór kialakulását, tudható meg egy új kísérlet eredményeiből.
A mediterrán diéta gazdag gyümölcsökben, zöldségfélékben és gabonapelyhekben, és hús helyett inkább halat tartalmaz, némi alkohollal leöblítve.
A résztvevőknél egy „mediterrán diéta-pontszámot” állapítottak meg 0 és 9 között. A kísérlet folyamán 262 résztvevőnél állapítottak meg Alzheimer-kórt. A kutatók megállapították, hogy a mediterrán diéta-skála minden további pontjával az Alzheimer-kór kockázata közel 10 százalékkal csökkent. A legalacsonyabb pontszámmal rendelkezőkhöz képest a közepes csoportban 15-21 százalékkal volt alacsonyabb a betegség kialakulásnak kockázata, míg a legmagasabb pontszámot elérőknél a kockázatcsökkenés a 39-40 százalékot is elérte.
A brit Alzheimer-társaság igazgatója így nyilatkozott a kísérletről: – Ez a nagyszabású tanulmány újabb adalékkal szolgál ahhoz a már eddig is nagyszámú bizonyítékhoz, hogy az étrend és az életmód igen fontos kockázati tényezői az Alzheimer-kórnak. Fontos tudni, hogy az egészséges étrend akár 40 százalékkal is csökkentheti a betegség kockázatát.
BBC News
| Alzheimer kór, elbutulás, mediterrán diéta
2006-04-18 21:53:37