A mediterrán étrend meghosszabbítja az Alzheimer-betegek életét
A mediterrán étrend hagyományosan zöldségekből, gyümölcsökből, gabonafélékből, olívaolajból, halból, sajtból, joghurtból, valamint az étkezésekhez elfogyasztott borból áll, és viszonylag kevés baromfit vagy húst tartalmaz.
mediterrán diéta, Alzheiemer-kór |
InforMed Hírek5 InforMed
| Dobos, L.
Az adatokat 200 New York-i Alzheimer-kóros betegtől vették, akik kérdőíveken számoltak be étkezési szokásaikról. Ezt követően 18 hónaponként megismételték a kérdezést, és kiderült, hogy azok éltek a leghosszabb ideig, akik a legszigorúbban követték az étrendi előírásokat.
–Akik valamennyire betartják a mediterrán diétát, átlagosan 1,3 évvel tovább élnek, míg akik igen szigorúan ragaszkodnak hozzá, azok átlag 4 évvel.
Az eredmények akkor is megállták a helyüket, ha a kutatók számításba vettek egyéb tényezőket is, mint az életkort, az etnikai hovatartozást, az iskolázottság szintjét, a testtömeg-indexet, a diabéteszt, a szívbetegséget és az Alzheimer-kór öröklött kockázatát.
– Érdekes – jegyzi meg dr. James Galvin, a Washington-egyetem kutatója –, hogy bármilyen nagyot lépett is előre az orvostudomány és a gyógyszerkutatás az elmúlt száz év során, a legfontosabb tanács, amit a minket felkereső betegeknek adhatunk, hogy maradjanak szellemileg aktívak, fizikailag fittek, és egyenek egészségesen és kiegyensúlyozottan.
WebMD
| mediterrán diéta, Alzheiemer-kór
2007-09-12 22:45:53