Alvászavar és demencia

Az alvászavar szűrése és kezelése segíthet az elbutulás megelőzésében, állítja a Sydney-i Egyetem kutatóinak a European Respiratory Journal című szaklapban megjelent tanulmánya.

alvászavar, obstruktív alvási apnoe, demencia, elbutulás | InforMed Hírek15   InforMed | Kovács, J.

Az obstruktív alvási apnoéban szenvedők alvás közben időnként akár tíz másodpercen túl sem kapnak levegőt, ilyenkor a vér oxigénszintje csökken, és ez összefügg a demencia korai szakaszában az agy szerkezeti elváltozásaival.

A demencia esetek 30-50 százaléka változtatható tényezőkhöz, a depresszióhoz, a magas vérnyomáshoz, az elhízáshoz és a dohányzáshoz köthető.

A kutatók azt vizsgálták, hogyan hat az obstruktív alvási apnoé az agyra és a gondolkodásra. A vizsgálatban több mint nyolcvan 51-88 év közötti ember vett részt. Felmérték a memóriájukat és depressziós tüneteiket, agyi MR-felvételeket készítettek, megmérték a különböző agyterületek kiterjedését.

Az oxigénhiányos páciensek bal és jobb halántéklebenyét vékonyabbnak találták. Ezek a régiók a memóriában játszanak szerepet, a demencia pedig főként a memóriát rombolja. Az agyi elváltozások összefüggést mutattak a részvevők gyengébb tanulási képességeivel is.

A demencia gyógyíthatatlan, ezért a korai beavatkozás életbevágó jelentőségű. Az obstruktív alvási apnoé pedig kezelhető.

| alvászavar, obstruktív alvási apnoé, demencia, elbutulás
2018-07-08 16:44:48

Web Design & Development Prowebshop