Alzheimer-beteg a családban

Szeretteinknek a korral romlik a memóriájuk, ez teljesen normális dolog. De hogyan tudunk különbséget tenni a feledékenység és az Alzheimer-kór között?

Alzheimer-kór, demencia, gondozás | InforMed Hírek18   InforMed | Dobos, L.

A 65 évesnél idősebbek körében minden nyolc emberből egy szenved a demenciának ebben az igen súlyos formájában. Bár a betegség első fázisában még nem egyértelmű a család és a barátok számára, vannak azonban bizonyos jelek, amelyekre figyelni kell.

Figyelmeztető jel: a memória és a beszéd

Az Alzheimer-betegség korai szakaszában a régebbi emlékképek sértetlenek, gondok vannak viszont a rövid távú memóriával. A beteg elfelejthet például egy beszélgetést, feltehet már megválaszolt kérdéseket. A beszéddel is baj van, előfordul, hogy egyes egyszerű szavak nem jutnak az eszébe.

Figyelmeztető jel: a viselkedés

Az Alzheimer-kór az emlékezetkiesésen kívül zavartságot és viselkedésbeli változásokat is okozhat, például a beteg még ismerős helyen is eltéved. Jellemző a hangulati ingadozások, az ítélőképesség romlása és az elégtelen személyi higiéné. Aki egykor csinosan öltözött, előfordulhat, hogy pecsétes ruhában, mosatlan hajjal jár.

Vegyül tudomásul a tényeket

Igaz, hogy nehéz szembenézni azzal, hogy valaki, aki kedves nekünk, ebben a betegségben szenved, de jobb minél korábban kikérni az orvos véleményét. Először is, lehet, hogy a diagnózis mégsem Alzheimer-kór, hanem esetleg pajzsmirigy-alulműködés. De ha mégis Alzheimerről van szó, a kezelés hatásosabb, ha előbb kezdik.

A betegség diagnózisa

Nincs egyszerű teszt vagy vizsgálat az Alzheimer-kór megállapítására, az orvos csak a hozzátartozó által elmondottakra támaszkodhat, de a rövid távú memória felmérésére vannak bizonyos vizsgálatok. Végezhet az orvos továbbá neurológiai vizsgálatokat is a stroke vagy daganat kiszűrésére.

Az Alzheimer-betegség és az agy

A betegség az agyi idegsejtek és -szövetek elhalásához vezet. A betegség előrehaladtával az agyszövet zsugorodik, és az agy- és gerincvelő-folyadékot tároló agykamrák megnagyobbodnak. A károsodás megszünteti az agysejtek közti kommunikációt, ami tönkreteszi a memóriát, a beszédkészséget és a beszédmegértést.

A kilátásokról

A betegség lefolyása minden betegnél más és más. Egyeseknél gyorsan romlanak a tünetek, és már néhány év leforgása alatt súlyos emlékezetvesztés és zavartság lép fel, míg másoknál akár húsz évig is eltarthat a folyamat. Az átlagos túlélési idő a diagnózistól számítva 3-9 év.

Hogyan befolyásolja a betegség az érintett mindennapi életét?

Előfordulhat, hogy a beteg képtelen mindennapi tevékenységek ellátására, mint például a főzés vagy a csekkek befizetése. Egy vizsgálat szerint éppen a pénzügyek intézésére való képtelenség az Alzheimer-betegség egyik első jele.

A tünetek romlásával a beteg először nem ismeri fel az ismerőseit, a megszokott helyeket, később már családtagjait sem. Könnyen eltéved, és összekeveri az eszközök használatát. Az előrehaladott stádiumra jellemző az inkontinencia, az egyensúlyzavar és a beszédképtelenség.

Az Alzheimer-kór és az autóvezetés

Nem ajánlatos, hogy a beteg volán mögé üljön, miután nem tud összpontosítani és emlékezetkiesései vannak, ráadásul zavart is lehet. Ha erősködik, kérjük meg az orvost, hogy segítsen.

A testmozgás szerepe

A testmozgás igen fontos, mert azon kívül, hogy erősíti az izmokat és segít az egyensúly megtartásában, oldja a szorongást is és javítja a hangulatot. Különösen hasznosak az ismétlődő tevékenységek, a séta, a gyomlálás, sőt, akár a mosott ruha összehajtogatása is.

A gyógyszerek

Gyógyítani nem lehet a betegséget, és az agy károsodását sem lehet lassítani, vannak azonban gyógyszerek az agyműködés megtartására és a betegség előrehaladtának lassítására. Ha a betegség korai szakaszában kezdődik meg a kezelés, a beteg tovább lehet képes az önálló életvitelre.

A gondozó szerepe

A gondozónak számtalan szerepet be kell töltenie, szakács, sofőr, könyvelő egy személyben. Fontos, hogy bizonyos tevékenységek önálló elvégzésére a beteget is buzdítsuk, jó ötlet például látható helyeken cédulákra kitűzni a feladatokat, és jó szolgálatot tehet egy heti gyógyszerkiosztó doboz.

A betegség korai fázisában a beteg még felfogja, mi történik vele, ezért szégyelli magát és szorong. Figyeljük a depresszió jeleit, ezt jól lehet gyógyszeresen kezelni. A későbbi szakaszokban a beteg agresszív, erőszakos, paranoid is lehet, erről értesítsük az orvost.

Naplemente-szindróma

Vannak betegek, akikre rossz hatással van, ha lemegy a nap, az is lehet, hogy egész éjjel nem tudnak aludni a szorongástól. Legyen jó a megvilágítás a házban, és még naplemente előtt húzzuk be a függönyöket. A TV-nézés segíthet, és az is, ha reggeli után a beteg már nem iszik több kávét.

Ha a beteg nem ismeri meg a gondozóját

Eleinte segíthet, ha a rokonok, ismerősök fényképe alá odaírjuk a nevüket. Nagyon elkeseríti a rokonokat, ha később már családtagjait sem ismeri meg a beteg.

A gondozó stresszes állapotának jelei

Egy Alzheimeres beteget gondozni igen megterhelő, mind fizikai, mind lelki értelemben. A stressz jelei:
  • düh, szomorúság, hangulati ingadozások
  • fej- vagy hátfájás
  • az összpontosítás nehézségei
  • alvászavar
Fontos, hogy a beteg ápolója, gondozója időt szakítson saját magára, pihenjen, egy időre kapcsolja ki a napi rutin nehézségeit, tartsa a kapcsolatot a barátaival, rokonaival vagy önsegítő csoportokkal

A hivatalos iratok

Amíg a beteg még képes fontos döntéseket meghozni, vegyük fel a kapcsolatot egy ügyvéddel a végrendelet, illetve a kezelésre vonatkozó szándékok rögzítése céljából. Sok későbbi félreértés, zavar és nézetletérés megelőzhető ezzel.

A gondozás helye

A legtöbb beteg szeretne, ameddig csak lehet, otthonában maradni. Sajnos a betegség előrehaladtával sokuknak gondot okozhat még az öltözködés és a toalett használata is. Házi ápolási szakember segíthet, és az étkeztetés is megoldható egy darabig, de eljön az idő, amikor a beteg ellátása már csak intézményi keretek közt biztosítható. A hospice-szolgálat a haldoklóknak nyújt fájdalomcsillapítást és vigaszt.

Az Alzheimer-beteg és a gyerekek

Gyakran előfordul, hogy a gyerekek megijednek, félnek a betegtől, de akár haragudhatnak is rá. Mondjuk el a gyereknek, hogy ezek az érzések természetesek, és beszéljünk vele őszintén a betegségről. Segítsük a gyereket, hogy a beteggel eltöltött kellemes, boldog óráit tudja felidézni.

A betegség kockázatának csökkentése

Jelenleg is folynak kutatások e téren, kulcsfontosságú tényezők lehetnek a mozgás és az étkezés. A halban, zöldségekben és diófélékben gazdag mediterrán étrenden élőknél alacsonyabb a kockázat.

| Alzheimer-kór, demencia, gondozás
2020-02-18 15:29:27
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop