Hirdetés

Alzheimer-kór és a negatív gondolatok

Az öregedéssel kapcsolatos negatív gondolatok - például, hogy az idősek rozogák - leküzdése segíthet visszaszorítani az Alzheimer-kóros esetek számának gyors növekedését - olvasható a Yale Egyetem honlapján. Az eredményeket a Psychology and Aging című folyóirat online kiadásában közölték.

Alzheimer-kór, demencia, elbutulás, öregedés |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A szerző szerint az öregedéssel kapcsolatos negatív gondolatok, amelyeket gyakran a társadalom sulykol az egyénbe, olyan stresszt okoznak, amely kóros agyi elváltozásokhoz vezethet. "Habár az eredmények aggasztóak, fontos megjegyezni, hogy az öregedéssel kapcsolatos negatív gondolatok mérsékelhetők, a pozitívak erősíthetők, tehát az ellenkező hatás sem kizárt" – írja.

A kutatók az 1958-ban megkezdett és napjainkban is folytatódó baltimore-i öregedési felmérésre támaszkodva egészséges, demencia mentes alanyokat vizsgáltak. Az MRI-felvételek elemzésével arra jutottak, hogy azoknál a résztvevőknek, akik negatívabban viszonyultak az öregedéshez, jobban csökkent az emléknyomok elraktározásáért felelős agyi terület, a hippocampus térfogata, mint a többieknél. A csökkent hippocampus-térfogat az Alzheimer-kór előjele. Továbbiájóval magasabb volt a béta-amiloid lerakódások és a neurofibrilláris kötegek száma is.

Az Egyesült Államokban több mint öt millióan élnek Alzheimer-kórral. A betegség az időskori elbutulás leggyakoribb formája, amely a gondolkodási és megismerési funkciók beszűkülésével, magatartásváltozással, valamint gyors leépüléssel jár.

YaleNews

Alzheimer-kór, demencia, elbutulás, öregedés

2015-12-09 22:03:25

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop