Hirdetés

Alzheimer kór: DBS

Mély agyi stimulációs eljárással próbálják lassítani az Alzheimer kóros betegek problémamegoldó és döntéshozó képességének romlását az Ohiói Állami Egyetem kutatói Közleményük a Journal of Alzheimer's Disease című folyóiratban jelent meg.

mély agyi stimuláció, Alzheimer kór, DBS, elektromosan ingerelt homloklebeny |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A mély agyi stimulációs eljárás (DBS) során az Alzheimer-betegek homloklebenyébe elektródákat ültettek be, és elektromosan ingerelték a homloklebenyt, mely a személyiségért, a beszédért, és a mozgás megtervezéséért, kivitelezéséért felelős.

A DBS-t már régóta használják, világszerte már több mint 135 ezer Parkinson-kóros betegnél végezték el sikeresen. Ez az első alkalom, hogy Alzheimer-kóros betegeknél megkísérelték. A tanulmányba bevont mindhárom Alzheimer-kóros betegnek javult az állapota.

Számos olyan eszköz vagy gyógyszer van, amely segíti az Alzheimer-kórosok memóriájának javítását, de nincs olyan, amely javítaná ítélőképességüket, döntéseiket, vagy, hogy egy végrehajtandó feladatra koncentrálni tudjanak. Napi feladataik ellátásához, mint az ágy megvetése, az ennivaló kiválasztása, az értelmes kapcsolattartás a barátokkal és a családtagokkal, ezekre a képességekre szükség van.

A homloklebeny felelős a problémamegoldó, szervező és tervező képességeinkért és a jó ítélőképességért, stimulálásával az Alzheimer-kórban szenvedők állapota jóval lassabban romlott, mint a kontrollcsoporté, akiknél nem végeztek mély agyi stimulációt.

A kutatók szerint tovább kell folytatni a kutatásokat a homloklebeny stimulálását illetően, nem műtéti eljárások alkalmazásával.

mély agyi stimuláció, Alzheimer kór, DBS, elektromosan ingerelt homloklebeny

2018-02-02 08:57:09

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop