Alzheimer-kór: herpeszvírus okozná?

A herpeszvírusok állhatnak az Alzheimer-kór hátterében az Arizona State University kutatói szerint, akik tanulmányukat a Neuron című szakfolyóiratban publikálták.

demencia, Alzheimer, elbutulás, időskori elbutulás, herpeszvírus, HSV1 | InforMed Hírek14   InforMed | Kovács, J.

Már az ötvenes években felvetődött az az elmélet, mely szerint vírusok vagy más kórokozók játszhatnak szerepet az Alzheimer-kór kialakulásában. Noha az Alzheimer-kór vírusos vagy bakteriális eredetéről alkotott elméletek nem túl népszerűek a tudományos életben, volt olyan kutatás, amelyik kapcsolatot állapított meg az Alzheimer-kór és a herpex simplex vírus (HSV1) között.

A kutatócsoport eredetileg nem vírusokat keresett, hanem olyan agyi hálózatokat vizsgáltak, amelyeket létező gyógyszerekkel "újra lehetne indítani", és ezzel a betegség új gyógymódjait kidolgozni.

A kutatócsoport csaknem 1000 mintát elemzett, Alzheimer-kórosok és a betegségtől mentes elhunytak szöveteit. A mintákból származó DNS- és RNS-szekvenciák alapján azonosították az emberi és a nem emberi géneket. A nem emberi génszekvenciákat összevetették több mint 500 vírus génjeivel.

A vizsgálat során nem a HSV1-et, hanem két másik törzs, a herpesz 6A és a herpesz 7-et mu-tatták ki. A kutatók szerint nem meglepő herpeszvírusok jelenléte az agyban, mert ezek szinte minden ember szervezetében megtalálhatók. A vizsgált agyszövet minták 40-50 százalékában mutatták ki ezeket, az Alzheimer-kóros szövetekben azonban kétszer annyi vírust találtak, mint az egészséges szövetekben.

Ennyi azonban nem lenne elegendő ahhoz, hogy kijelenthessék, ez a fertőzés okozza az Alz-heimer-kórt. Nyilvánvaló, hogy más fontos változások is lezajlanak, amiért egyes emberek így reagálnak a vírusra. A vírus mégis szerepet játszhat, ott lehet az okok között, vagy felgyorsít-hatja az Alzheimer-kór kialakulását" - mondta a kutatás vezetője. A vírus szerepének kideríté-se további kutatásokat igényel.

| demencia, Alzheimer, elbutulás, időskori elbutulás, herpeszvírus, HSV1
2018-06-23 21:47:13

Web Design & Development Prowebshop