Engedélyeztek egy Alzheimer kór elleni gyógyszert

A Pfizer Inc. és a japán Eisai CO. bejelentette, hogy a Food and Drug Administration, az FDA engedélyezte egy Alzheimer kór elleni gyógyszer gyártását. Az Eisai America Inc. megkapta hivatalos engedélyt a gyógyszer az Aricept amerikai forgalmazására. A gyógyszer alkalmas enyhe és közepes súlyosságú Alzheimer betegségben szenvedő betegek kezelésére. Segíti a napi életvitelt és javítja az emlékezőképességet, nyilatkozott a Pfizer és az Eisai, mely együtt fogja a gyógyszert forgalmazni.

Alzheimer, Cobnex, gyógyszer, Alzheimer kór elleni | The New York Times Health News Service   Medincorp | Jensen, K.

Négymillió amerikai szenved Alzheimer betegségben, mely a felnőttkori halálozás negyedik vezető oka az Egyesült Államokban, a szívbetegség, a rák és az agyvérzés után. A becslések szerint ez a szám 2050-re 14 millióra emelkedhet a népesedésben bekövetkezett változások miatt.

Eddig egy hasonló hatású gyógyszert hagyott jóvá az FDA amerikai forgalmazásra, a Cobnex-et, melyet a Warner-Lambert Co. gyárt. A szer azonban csak a betegek felénél hatásos és az eladási mutatók nagyon rosszak. A Cobnex, melyet tacrin-nak is neveznek, májkárosodást okozhat és naponta négyszer kell szedni. Az Aricept abban hasonlít a Cobnex-hez, hogy megelőzi az acetilkolin bomlását. Az acetilkolin nevű vegyület egyik neurontól a másikhoz továbbítja az üzeneteket. Az új gyógyszer azonban egészen más molekula és nincs hasonló mellékhatása.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| Alzheimer, Cobnex, gyógyszer, Alzheimer kór elleni
2002-07-31 18:17:00


No menu item defined, wrong database setup!
data-full-width-responsive="true">