Korai teszt az Alzheimer-kór azonosítására

Egy New York-i tudósok által kifejlesztett új agydiagnosztikai módszer a szimptómák jelentkezése előtt évekkel, vagy talán évtizedekkel képes kimutatni az Alzheimer-kór jeleit az agyban. Az Egyesült Államokban milliókra tehető azoknak a száma, akiket az elkövetkezendő évtizedekben érinteni fog ez a súlyos szellemi leépüléssel járó betegség.

Alzheimer-kór, diagnosztikai, módszer, Alzheimer | The New York Times Health News Service   Medincorp | Howe, P. J.

Az angol The Lancet című szaklap legújabb számában a kutatók ismertetik, hogy miként lehet a mágnesrezonanciás képalkotási eljárással (MRI) jóval azelőtt kimutatni az Alzheimer-kórt, hogy a páciens tapasztalná magán a betegség jeleit.

Bár a súlyosabb formájában 4 millió, enyhébb eseteiben pedig további sokmilliónyi amerikait sújtó félelmetes kór ellenszerét eddig még nem sikerült megtalálni, már számos kezelést dolgoztak ki a betegség progressziójának lassítására, a dementia enyhítésére.

A betegséget eddig általában csak akkor észlelték, amikor a 60-70-es éveikben járó pácienseknél már kialakultak a szemmel látható tünetek, és agydiagnosztikai eszközöket nem is használtak. Ha az MRI-vel széles körben is gazdaságos és használható eredmények érhetők el, akkor milliók számára nyílik meg a lehetőség, hogy még tüneteik súlyosra fordulása előtt kezeltessék a betegségüket. Az Alzheimer-kór a negyedik vezető halálok az Egyesült Államokban.

"Ez egy rendkívül izgalmas és jelentős eredmény" - fogalmazott dr. Zaven Khachaturian, a chicagói Alzheimer's Foundation tanácsadója, vezető Alzheimer-kutató.

A The Lancet hasábjain a dr. Mony de Leon vezette kutatócsoport részletesen leírja, hogy miként zsugorodik össze a kór hatására az entorhinális kéreg, amely az agy memóriatárolási rendszerének fontos része. A folyamat a betegség még igen enyhe, korai szakaszában is jól látható, évekkel azelőtt, hogy a páciensek bármit is észlelnének a későbbi szimptómákból.

Az elmúlt tíz évben számos amerikai és európai kutatócsoport próbálkozott azzal, hogy még korai stádiumban kimutassa azokat a fizikai változásokat, amelyeket ez a betegség idéz elő.

Dr. de Leon csoportja kimutatta, hogy az egészséges önkéntesekhez képest az MRI-vizsgálatok szerint az Alzheimer-kóros betegeknél kisebb az entorhinális cortex; a súlyosabb esetben átlagosan 45 százalékkal, az enyhébbekben átlagosan 27 százalékkal.

A New York-i kutató úgy véli, hogy csoportja megtalálta "a módját, hogy ki lehessen mutatni a memóriavesztés legelső jeleit az agyban," vagyis az Alzheimer-kór legelső tüneteit.

Az MRI lényegesen gyorsabb és olcsóbb módja lehet a betegség korai diagnosztizálásának, amelyet eddig memóriatesztekkel és tanulási tesztekkel, a családi kórtörténet elemzésével és más fizikai vizsgálatokkal végeztek.

Az Alzheimer-kóros betegek entorhinális kérgét ért károsodás sokkal nagyobb mértékű, mint a kutatás eddigi középpontjában álló hippocampust ért elváltozások.

A New York-i csoport kidolgozta az entorhinális cortex mérésének újfajta módszerét is; ehhez az általuk agyi strukturális markereknek nevezett pontokat használták.

Dr. Kirk Daffner, a bostoni Brigham and Women's Hospital memóriazavar-központjának igazgatóhelyettese szerint "jelenleg nem sok előnyünk származik abból, ha előbb ismerjük a diagnózist," hiszen semmit nem tehetünk ellene.

Ennek ellenére egy Aricept nevű gyógyszer, a Ginko biloba készítmények, az E-vitamin, az ösztrogén és más összetevők mutattak némi eredményt az Alzheimer-kór tüneteinek kontrollálásában.

"Reményeink szerint 5-10 éven belül rendelkezésünkre áll majd egy olyan gyógyszer, ami javítja a felfogóképességet és lassítja a betegség progresszióját" - mondta dr. Daffner.

Dr. Khachaturian szerint dr. de Leon munkája megváltoztatja majd az emberekben eddig kialakult képet, mert "nem úgy fognak gondolni az Alzheimer-kórra, mint időskori betegségre. Ez legalább ennyire a fiatalabbak problémája is".

Megjelent: The Boston Globe

| Alzheimer-kór, diagnosztikai, módszer, Alzheimer
2002-07-31 23:13:49
No menu item defined, wrong database setup!
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop