A demencia megjósolható?

Ötperces ultrahangvizsgálattal megjósolható a demencia kockázata még a tünetek fellépése előtt, ismertették tanulmányuk eredményeit a University College London (UCL) kutatói az Amerikai Szívgyógyászati Szövetség (AHA) konferenciáján Chicagoban.

demencia, nyaki verőér, UH | InforMed Hírek15   InforMed | Sándor, K.

Egy nemzetközi kutatócsoport 2002-ben több mint háromezer embernél végeztek carotis (nyaki verőér)ultrahangot, majd a következő 15 évben memória teszteket végeztek és problémamegoldó képességüket vizsgálták. Az legnagyobb kognitív hanyatlás a következő tíz évben azoknál következett be, akiknél az ultrahang vizsgálattal a legerősebb pulzust észlelték.

A demencia több évtizedes károsodás eredménye, mire diagnosztizálják, már túl késő. Minél korábban kell beavatkozni, ki kell dolgozni az eljárást, amivel meg lehet állapítani, hogy kik hajlamosak a demenciára.

A kutatók most MRI-szűrést terveznek, hogy megvizsgálják, vajon a résztvevők agyában bekövetkeztek-e strukturális és funkcionális változások.

A tanulmány szerzői bíznak abban, hogy eredményeik révén új lehetőség kínálkozik a kognitív hanyatlás és a demencia előrejelzésére.

A kutatás eredményei emellett azt is alátámasztják, hogy a vérnyomás és a koleszterinszint kordában tartása, az egészséges étrend, a rendszeres testmozgás, a dohányzás mellőzése mind segíthet a demencia megelőzésében.

| demencia, nyaki verőér, uh
2018-11-19 15:50:41


A demencia megjósolható?

Ötperces ultrahangvizsgálattal megjósolható a demencia kockázata még a tünetek fellépése előtt, ismertették tanulmányuk eredményeit a University College London (UCL) k...


Szellemi leépülésben szenvedőket segítenek kutyák

Szellemi leépülésben szenvedőknek segítenek kutyák hétköznapi életükben Skóciában: a demencia korai szakaszában lévő betegeket egyebek közt emlékeztetik gyógyszer...


Eltűnéséről tudósító tévéstábba botlott bele az eltűnt

Az eltűnéséről tudósító tévéstábba botlott bele az a 73 éves férfi az Egyesült Államokban, aki demenciában szenved és 16 órán át nem találták.


Demencia: Tünetek

Demencia: Tünetek A demencia általában lassan kezdődik és hosszú ideig rosszabbodik, így az állapotot olykor kezdetben észre sem veszik. Egyaránt gyengül a memória,...


Demencia: Okok

Demencia: Okok Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb oka. A betegség pontos oka ismeretlen, de az öröklődés szerepet játszhat. Úgy tűnik, hogy néhány családban ...


No menu item defined, wrong database setup!