Hirdetés

A demencia megjósolható?

Ötperces ultrahangvizsgálattal megjósolható a demencia kockázata még a tünetek fellépése előtt, ismertették tanulmányuk eredményeit a University College London (UCL) kutatói az Amerikai Szívgyógyászati Szövetség (AHA) konferenciáján Chicagoban.

demencia, nyaki verőér, uh |

InforMed Hírek15   InforMed | Sándor, K.


Egy nemzetközi kutatócsoport 2002-ben több mint háromezer embernél végeztek carotis (nyaki verőér)ultrahangot, majd a következő 15 évben memória teszteket végeztek és problémamegoldó képességüket vizsgálták. Az legnagyobb kognitív hanyatlás a következő tíz évben azoknál következett be, akiknél az ultrahang vizsgálattal a legerősebb pulzust észlelték.

A demencia több évtizedes károsodás eredménye, mire diagnosztizálják, már túl késő. Minél korábban kell beavatkozni, ki kell dolgozni az eljárást, amivel meg lehet állapítani, hogy kik hajlamosak a demenciára.

A kutatók most MRI-szűrést terveznek, hogy megvizsgálják, vajon a résztvevők agyában bekövetkeztek-e strukturális és funkcionális változások.

A tanulmány szerzői bíznak abban, hogy eredményeik révén új lehetőség kínálkozik a kognitív hanyatlás és a demencia előrejelzésére.

A kutatás eredményei emellett azt is alátámasztják, hogy a vérnyomás és a koleszterinszint kordában tartása, az egészséges étrend, a rendszeres testmozgás, a dohányzás mellőzése mind segíthet a demencia megelőzésében.

demencia, nyaki verőér, uh

2018-11-19 15:50:41

No menu item defined, wrong database setup!
Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop