Demencia: Okok

demencia, elbutulás, Alzheimer kór, stroke | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Demencia: Okok

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb oka. A betegség pontos oka ismeretlen, de az öröklődés szerepet játszhat. Úgy tűnik, hogy néhány családban halmozottan fordul elő; a betegség több rendellenes gén hatásának következtében alakulhat ki. Alzheimer-kórban az agy egyes részei degenerálódnak, így az idegsejtek részben elpusztulnak, míg a megmaradó sejtek válaszkészsége számos agyi interületátvivő anyagra vonatkozóan csökken. Kóros szövetek: ún. szenilis plakkok, rofibrilláris csomók és kóros fehérjék jelennek meg az agyban, melyek a boncolás során felismerhetőek. A Levy-testes demencia hasonlít az Alzheimer-kórra, bár a mikroszkopikus elváltozások eltérnek.

A demencia második leggyakoribb okai az ismétlődő szélütések. Az egyes szélütések kicsik, alig vagy egyáltalán nem okoznak közvetlenül izomgyengeséget és ritkán okoznak olyan bénulást, mint a nagyobbak. Ezek a kis szélütések fokozatosan pusztítják az agyszövetet. Az elzáródott vérellátás miatt elpusztult területeket infarktusnak nevezik. Mivel ez a fajta demencia sok kis szélütés eredménye, az állapotot multi-infarktusos demenciának is hívják. A legtöbb ilyen betegnek magas a vérnyomása vagy cukorbeteg; mindkettő károsítja az agyi ereket.

Kialakulhat demencia agysérülést vagy szívmegállást követően is.

A demencia egyéb okai nem gyakoriak. A Pick-kór (ritka betegség) nagyon hasonlít az Alzheimer-kórra, kivéve, hogy az csak kis területet érint és lassabban rosszabbodik. A Parkinson-kóros betegek 15-20%-ában előbb vagy utóbb kialakul a demencia. Szintén kifejlődhet demencia AIDS-ben és a Creutzfeldt-Jakob-betegségben. Ez utóbbi ritka, gyorsan súlyosbodó betegség, amit valószínűleg az agy prionnal, azaz fehérje természetű fertőző anyaggal történt fertőzése okoz. Ez kapcsolatba hozható a kergemarha-kórral.

A normális nyomású hidrokefaluszt (vízfejűség) az agyat körülvevő és azt védő folyadék nem megfelelő felszívódása okozza, ami a demencia szokatlan formáját eredményezi. Ez a vízfejűség nemcsak a szellemi képességek elvesztését okozza, hanem vizelettartási képtelenséget és szokatlan széles alapú járást is. A demencia egyéb okaival szemben a normál nyomású hidrokefalusz korai kezeléssel visszafordítható.

Ismételt fejsérülést szenvedőknél (pl. bokszolók) gyakran fejlődik ki az ökölvívók demenciája (idült, folyamatosan progrediáló traumás enkefalopátia). Közülük egyeseknél vízfejűség is kialakul.

Néhány depresszióssá váló idősebb embernek "ál" demenciája lehet. Demenciásnak tűnnek, de nem azok. Keveset esznek és alszanak, és keservesen panaszkodnak emlékezetkiesésükre, szemben a valódi demenciásokkal, akik gyakran tagadják azt.

|
2002-06-04 18:02:33
No menu item defined, wrong database setup!
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop