Demencia: Tünetek

| MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Demencia: Tünetek

A demencia általában lassan kezdődik és hosszú ideig rosszabbodik, így az állapotot olykor kezdetben észre sem veszik. Egyaránt gyengül a memória, az időérzék, az emberek, helyek és tárgyak felismerésének képessége. Demenciában a betegeknek nehézséget jelent a helyes szavak megtalálása és használata, az elvont gondolkodás (számolás). Szintén gyakoriak a személyiségváltozások. Gyakran egyes jellemvonások túlsúlyba kerülnek.

Az Alzheimer-kór okozta demencia alattomosan kezdődik. A még dolgozó betegek teljesítménye csökken. Nyugdíjasoknál a változásokat először néha észre sem veszik. Az első jel lehet a közelmúltbeli események elfelejtése, de előfordul az is, hogy a betegség depresszióval, félelmekkel, szorongással, érzelmi elsivárosodással vagy más személyiségváltozásokkal kezdődik. A beszéd jellege enyhén változhat. A beteg egyszerű szavakat használ, a szavakat helytelenül használja vagy nem találja a megfelelő szót. A gépkocsivezetést nehezítheti, hogy nem képesek értelmezni a kresztáblákat. Idővel a változások észrevehetőbbé válnak, végül pedig a beteg nem tud a társadalomba beilleszkedni.

Az Alzheimer-kór okozta demenciával ellentétben a kisebb szélütések okozta demenciák lépcsőzetes lefolyást követhetnek. Hirtelen rosszabbodás után némileg javulnak, és csak hónapok vagy évek múltán, a következő szélütés kapcsán súlyosbodnak tovább. A magas vérnyomás és a cukorbetegség rendben tartásával olykor meg lehet előzni a további szélütéseket, és mérsékelt fokú javulás is jelentkezhet.

Egyes demenciában szenvedő betegek jól rejtegetik hiányosságaikat. Kerülik a komolyabb tevékenységeket, mint például a pénzügyeket, az olvasást vagy a munkába járást. Azok, akik elmulasztják megváltoztatni az életüket, frusztrálttá válnak attól, hogy nem tudják a napi teendőiket végrehajtani. Elfelejtenek fontos feladatokat, vagy rosszul végzik el azokat. Például lehet, hogy elmulasztják kifizetni a számlákat vagy szórakozottá válnak, és elfelejtik lekapcsolni a villanyt vagy a tűzhelyet.

A demencia egyes emberekben különböző gyorsasággal rosszabbodik. A betegség előző évi rosszabbodásának gyorsasága gyakran előremutat a következő évre. Az AIDS okozta demencia általában alattomosan kezdődik, és folyamatosan rosszabbodik néhány hónap vagy év alatt. Ritkán előzi meg az AIDS egyéb tüneteit. A Creutzfeldt-Jakob-kór ellenben rendszerint súlyos demenciához vezet, és gyakran egy éven belül halállal jár.

A demencia legelőrehaladottabb állapotában az agy működőképességének majdnem teljes pusztulásához vezet. A betegek visszahúzódóvá válnak, és kevésbé képesek irányítani viselkedésüket. Hangos kitöréseik és hangulati kilengéseik vannak, és hajlamosak elkóborolni. Végül képtelenek egy beszélgetést követni, sőt elveszíthetik a beszédképességüket is.

|
2002-06-04 18:02:36
No menu item defined, wrong database setup!
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop