Hirdetés

Egy adag saláta naponta és nincs elbutulás?

Napi egy adag zöld saláta a kor előrehaladtával segíthet megőrizni a memóriát és frissen tartani az agyat a chicagói Rush Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói a Neurology folyóiratban publikált tanulmány szerint.

zöld saláta, demencia, memória, agy, szellemi teljesítmény |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


Mivel egyre nő a demenciával küzdő idősek száma, rendkívül fontos a hatékony stratégiák kidolgozása az időskori elbutulás megelőzésére. A Chicago környékén élő nyugdíjas közösségekből önkéntes résztvevők állapotát 1997 óta kísérték figyelemmel a Rush Egyetem emlékezetet és öregedést vizsgáló projektjében.

A tanulmányhoz a 960 résztvevő adatait elemezték, akik a kutatás kezdetekor átlagosan 81 évesek voltak és nem szenvedtek demenciában.

Évente vizsgálták emlékezőtehetségüket és gondolkodásukat, átlagosan 4,7 évig kísérték figyelemmel őket. Közben a táplálkozásukkal kapcsolatos kérdőívet is rendszeresen kitöltették velük. Rákérdeztek arra, hogy milyen gyakran és mennyi spenótot, káposztafélét, salátát fogyasztanak.

A kutatás alatt öt csoportra bontották a résztvevőket. A kognitív teszten elért eredményeiket összehasonlították azokéval, akik a legtöbb salátát (napi átlag 1,3 adagot) ettek, valamint azokéval, akik a legkevesebbet, átlag napi 0,1 adagot.

A napi legalább egy adag salátát fogyasztók a szellemi teljesítményüket tekintve a kutatás végére 11 évvel fiatalabb képet mutattak, mint a nem salátázók.

A tanulmány nem bizonyítja, hogy a zöld leveles salátát fogyasztók agya lassabban öregszik, de erre a kapcsolatra utal, írták a szerzők.

zöld saláta, demencia, memória, agy, szellemi teljesítmény

2017-12-28 10:47:57

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop