Elbutulás ellen hasznos az ivás

Persze, nem mindegy, hogy mennyi. Egy új kutatás szerint a mérsékelt italfogyasztás csökkentheti a demencia, az időskori elbutulás kockázatát.

alkohol, demencia, elbutulás | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
– Az elmeállapotuk szerint normális felnőttek számára napi 1-2 adag alkoholos ital fogyasztása hatéves időszakon belül 37 százalékkal csökkenti a demencia kockázatát – mondja dr. Kaycee Sink, aki a geriátria professzora a Winston-Salem-egyetemen.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy az enyhe kognitív hanyatlás esetén a mérsékelt ivásnak nem volt ilyen hatása. Az erős italozás – napi 2-nél több – pedig közel megduplázta a demencia kockázatát.

A kutatók 3069 férfit és nőt vizsgáltak majd követtek 6 éven át, a csoport átlagéletkora 79 év volt. A vizsgálat kezdetén 2587 résztvevőt nyilvánítottak normálisnak, 482-nél a kognitív funkciók enyhe hanyatlását állapították meg, ami később demenciához vezethet.

A kutatók kérdőívek segítségével mérték fel a résztvevők alkoholfogyasztását, dohányázási szokását, depresszióját, társadalmi aktivitását és más tényezőket, majd tesztekkel mérték fel a kognitív funkciókat.

A résztvevők 38 százaléka fogyasztott heti 1-7 italt, 9 százalékuk heti 8-14-et.

A kutatók megállapították, hogy az ép elmeállapotú embereknél nincs ok arra, hogy ne fogyasszanak alkoholt, sőt, hasznos is lehet, Ha azonban valakinek memóriazavarai vannak, már egészen kis mennyiség is veszélyes lehet. Nemhogy nem segít, de akár fel is gyorsíthatja az elbutulás folyamatát.

A vizsgálat eredményeiben kételkedők szerint más tényezők is közrejátszhattak, azaz lehet, hogy a mérsékelten ivók jobb fizikai és mentális állapotban voltak, és óvnak az alkohol fogyasztásától, még ha lehetnek is előnyei.

Health.com
| alkohol, demencia, elbutulás
2009-05-07 11:06:40


Demencia szűrés szoftverrel

A szellemi leépülés korai fázisának tekinthető enyhe kognitív zavar kiszűrésére alkalmas beszédfelismerő szoftvert fejlesztenek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a ...


Az Alzheimer kór retina vizsgálattal kimutatható

Egészséges embereknél a hajszálerekerek sűrű hálózatot alkotnak a szemfenéken. A Duke Szemészeti Központ kutatói az Ophthalmology Retina című szakfolyóiratban közö...


Alzheimer-kór teszten dolgoznak

Már a tünetek megjelenése előtt megbízhatóan jelzi az Alzheimer-kórhoz vezető agyi károsodásokat egy egyszerű vérvizsgálat.


A testmozgás előnyös Alzheimer kórban

A fizikai aktivitás csökkentheti az Alzheimer-kór okozta emlékezetvesztés mértékét a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem (UFRJ) kutatóinak tanulmánya szerint, melyet a...


Nem véd a keresztrejtvény a demencia ellen

Egy új tanulmány szerint a keresztrejtvényfejtés vagy a sudoku nem véd a demenciától. A BMJ folyóiratban közölt tanulmányt az Aberdeeni Királyi kórház és az Aberdeen...