Hirdetés

Elbutulás és a nagy has

Ha valakinek a negyvenes életéveiben nagy a hasa, megnő annak a kockázata, hogy később Alzheimer-kóros lesz, vagy más típusú demencia alakul ki nála.

hasi elhízás, demencia, elbutulás |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: Freepik

Nem csak általában a testsúlyról van ez esetben szó. Korábbi vizsgálatok során már kimutatták, hogy a középkorúak elhízása megnöveli a későbbi demencia kialakulását, egy új vizsgálatnál azonban külön kockázatot fedeztek fel a hasi elhízásra vonatkozóan. Ez áll az egyébként nem túlsúlyosakra is.

Az ún. alma-alakot okozó hasi zsírréteget korábban már összefüggésbe hozták a diabétesz, a stroke és a szívbetegségek kockázatával. – Most már a demenciát, az időskori elbutulást is hozzátehetjük a fentiekhez – mondja Rachel Whitmer kaliforniai kutató.

A vizsgálatban 658 férfi és nő vett részt, akik 1964 és 1973 között 40-45 évesek voltak. A felmérés során megállapították hasuk méretét, majd átlagosan 36 évvel később azt vizsgálták, kinél alakult ki Alzheimer-kór vagy a demencia más formája. A résztvevők életkora a vizsgálat idején 73-87 év között volt.

Az elemzés során kiderült, hogy a nagy has a demencia előfordulását 80-90%-kal emeli, attól függően, hogy az illető testsúlya egyébként normális vagy elhízott.

A kutatók nem látják pontosan, hogyan segíti elő az elbutulást a hasi zsírréteg, de valószínűleg az agy működésére káros anyagokat bocsát ki. Egyes kutatók szerint a magas inzulinszint is szerepet játszhat a folyamatban.

hasi elhízás, demencia, elbutulás

2022-11-25 17:53:56

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop