Már tünetmentes szakaszban felismerhető az Alzheimer-kór

Már hét évvel a tünetek jelentkezése előtt megjósolható lehet az Alzheimer-kór egy teszttel, amelyet a University College London (UCL)kutatói dolgoztak ki. Cikkük a The Lancet Neurology című folyóiratban jelent meg.

demencia, Alzheimer, elbutulás | InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.

A kutatók 35 tünetmentes, örökletes Alzheimer génhordozó személyt tanulmányoztak, azt az életkort megelőző, átlagosan 7 évig, mielőtt érintett szüleiknél a tünetek jelentkeztek, illetve olyanokat, akik nem voltak hordozók.

A résztvevők 15 szót tartalmazó listát, összetett alakfelismerést és memória tesztet végeztek egy kezdeti személyes vizsgálat során, majd telefonhívással egy hét múlva.

Bár a csoportok között nem volt különbség a tanulási képességben, illetve a 30 perces memória próbán, a génhordozók kevésbé voltak eredményesek a hét nappal később végzett teszt során. A hét napos felejtés annál több memóriazavarral társult, minél közelebb volt a tünetek jelentkezése.

Az Alzheimer-kórt előrehaladó elváltozások jellemzik, három szakasza van, a még tünetmentes, az enyhe tünetek jelentkezése, és a demencia. Újabb és újabb biomarkereket keresnek, hogy kimutassák és kövessék a betegség kórélettani megnyilvánulásait. Bár ígéreteseknek tűntek a standard neuropszichológiai tesztek, hasznos lehet egyéb módszerek alkalmazása is.

A kutatók egy ígéretes felmérési stratégiát mutattak be a meggyorsult hosszú távú felejtés mérésére az Alzheimer-kór tünetmentes szakaszában.

Az eredmények alapján a kutatók azt állítják, hogy a felgyorsult hosszú távú felejtés a szellemi hanyatlás érzékenyebben jelzi az Alzheimer-kór várható bekövetkeztét, mint a standard tanulási és 30 perces memória tesztek, és a kockázatnak kitett személyeknél segítheti a korai kezelés elkezdését.

| demencia, Alzheimer, elbutulás
2018-02-07 17:44:47

Web Design & Development Prowebshop