Mire ügyeljünk súlyosan demens betegeknél

Ha súlyos, gyógyíthatatlan elbutulásban szenvedő idős hozzátartozónk van, fontos tudni néhány dolgot, amivel megkönnyíthetjük az életét.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándori, K.

Kép: FreeDigitalPhotos.net

75 év fölött már nem ajánlottak a rutin szűrések emlő, méhnyak, vastagbél és prosztatarákra (egyéni orvosi elbírálás alá esnek az esetek). Ez azonban nem jelenti azt, hogy semmiféle orvosi ellátásra nincs szükség.

1. Rutinszerű fogászati ellenőrzés

A kezeletlen fertőzések fájdalmat okozhatnak, sőt delíriumot is. Ha a beteg nem képes közölni a panaszát, fontos az ellenőrzés, fogászati ellátás.

2. Szemvizsgálat

A látászavarok fokozott izgatottságot és zavart válthatnak ki, az esetleges elesések pedig akár csonttörést is vonhatnak maguk után. Ha az illető szemüveget visel, ügyeljünk rá, hogy az mindig tiszta legyen. A progresszív szembetegségeket, a látás romlását szakemberrel kell ellenőriztetni.

3. Influenzaoltás

A törékeny, idős embereknek gyenge az immunrendszere. Az influenza kellemetlen, veszélyes, de megelőzhető betegség.

4. Lábápolás

Az időseknél könnyen előfordulnak körömágyi fertőzések, a hosszú körmök pedig az elesés veszélyével járhatnak. A cukorbetegek esetében állandó ellenőrzés szükséges, a vágások vagy horzsolások ugyanis elfertőződhetnek.

5. Felfekvés

Akik idejük nagyobb részét kerekesszékben, székben ülve, vagy ágyban töltik, fokozottan ki vannak téve a felfekvés veszélyének. Ellenőrizzük gyakran, vagy kérjük meg a szakszemélyzetet erre.

| demencia, ápolás
2022-11-11 11:06:08
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop