Teszt az Alzheimer-kór kimutatására

A Stanford-egyetem kutatói olyan vizsgálati módszeren dolgoznak, amellyel már akár hat évvel a tünetek megjelenése előtt is kimutatható az Alzheimer-kór.

Alzheimer-kór, teszt | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A teszt segítségével az orvos egy nap meg tudja majd különböztetni az enyhe fokú memóriazavart az Alzheimer-kórtól, és ha az utóbbiról van szó, korán meg lehet kezdeni a kezelését.

A kutatók dr. Tony Wyss-Coray vezetésével 18, a vérplazmában található fehérjére alapozták kísérleteiket. A sejtek ezeknek a fehérjéknek a segítségével kommunikálnak egymással, és éppen ez a kommunikáció, amely a betegség kialakulásával változásokat mutat.

– Éppen úgy, ahogy a pszichiáter a beteg szavaiból sok mindenre tud következtetni – mondja a kutató –, mi a fehérjék viselkedését figyelve tudjuk megállapítani, történt-e a sejtben valami rendellenes esemény.

A kutatók 259 résztvevő plazmáját elemezték, a csoportban voltak emlékezetzavarokkal nem küszködők, enyhe kognitív rendellenességben, valamint Alzheimer-kórban szenvedők egyaránt.

A vizsgálat közel 90 százalékos pontossággal mutatta ki az Alzheimer-betegeket, és a 47 enyhe emlékezetzavarban szenvedő betegnél 91 százalékos pontossággal lehetett megmondani, kinél alakul ki Alzheimer-kór a vizsgálatot követő 2-5 évben.


| Alzheimer-kór, teszt
2007-10-16 22:17:14
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop