Veszélyeztettebbek a nők

A nők majdnem fele számolhat az elbutulás, a Parkinson-kór és a stroke kockázatával, állapították meg a rotterdami Erasmus Orvosi Egyetem kutatói a Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry című orvosi folyóitarban közölt tanulmányukban.

demencia, agyi degerneratív betegségek, Alzheimer, stroke | InforMed Hírek15   InforMed | Sándor, K.

A központi idegrendszer három gyógyíthatatlan betegségét együtt vizsgálták, nemcsak azért, mert gyakoriak, hanem azért is, mert sokszor együtt fordulnak elő és lehet, hogy az okok között is vannak hasonlók, mondta tanulmány vezető szerzője.

Így megelőzésüknek is lehetnek közös módjai: a kutatók azt találták, hogy egyes megelőzési stratégiák 20 és 50 százalék közé mérsékelhetik a kockázatot.

A nagyszabású kutatásban több mint 12 ezer egészséges, az induláskor 45 évnél idősebb embert követtek 1990-től 2016-ig.

A 25 év alatt 5291-en haltak meg a résztvevők közül. Majdnem 1500-nál diagnosztizáltak elbutulást, vagyis demenciát, 1285 embernél alakult ki stroke és 263-nál Parkinson-kór.

A 45 évesnél idősebb nőknél 48 százalék volt az esély arra, hogy mindhárom betegséget megkapják, a férfiaknál 36 százalék. A különbség oka leginkább az volt, hogy a férfiak korábban meghaltak, tehát nem valamilyen védekező mechanizmus, amivel a férfiak rendelkeznek és a nők nem.

A három betegség gyógyíthatatlan, de az egészséges életmód - megfelelő étrend, dohánymentesség és a cukorbetegség elkerülése - mégis védhet a stroke és a demencia ellen és segíthet megelőzni a demenciát.

A három betegség költségei a becslések szerint a világ éves GDP-jének két százalékát teszik ki.

A tanulmányban csak európai származású, viszonylag magas várható élettartamú embereket vizsgáltak, tehát az eredmények "nem biztos, hogy más etnikumokra is alkalmazhatók".

A világon a 65 év fölöttiek nagyjából 7 százaléka szenved Alzheimer-kórtól vagy az elbutulás más formájától, 85 év fölött az arányuk 40 százalék.

A demensek száma 2050-re megháromszorozódhat, 152 millióra nőhet az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint.
| demencia, agyi degerneratív betegségek, Alzheimer, stroke
2018-10-03 12:07:00