Virtuális időutazás

A VR-technológia nyújtotta "időutazás" segítségével próbálják visszahozni a demenciával, vagyis időskori elbutulással küzdő páciensek elveszett emlékeit az egész országra kiterjedő vizsgálatban Nagy-Britanniában.

időutazás, demencia, időskori elbutulás, VR-technológia, reminiszcencia tréning, gondolkodás | InforMed Hírek15   InforMed | Kovács, J.

A VR-rendszerek révén a demens betegek olyan kisfilmeket nézhetnek, amelyek visszarepítik őket a hajdan népszerű tengerparti üdülőhelyekre, egy 1940-es évekbeli édességboltba, vagy akár egy 1950-es évekbeli utcai összejövetelre, segítve a betegeknek felidézni a régi gondolatokat, érzéseket, és hogy újra kapcsolatot találjanak rokonaikkal és gondozóikkal.

"Ha az emberek többre emlékeznek a múltjukból, saját magukból, az jelentősen segíti a szellemi jólétüket" - mondta Arfa Rehman, a vizsgálatban használt szoftvert kifejlesztő Virtue cég társalapítója, hozzátéve, hogy a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) több Nagy-Britannia-i kórházban és gondozóotthonban kezdte tesztelni az emlékezés terápia új módszerét.

Jelenleg világszerte nagyjából 50 millió ember küzd demenciával, közülük legtöbben Alzheimer-kórral. Évente nagyjából tízmillió új esetet regisztrálnak.

Nagy-Britanniában 850 ezer demens beteg él, a páciensek száma várhatóan 2025-re eléri az egymilliót. A betegségnek egyelőre nincsen gyógymódja és a jelenleg használt gyógyszerek csupán ideiglenesen enyhítik a tüneteket.

A kutatók szerint a reminiszcencia tréning fejleszti a gondolkodást és enyhíti a depresszió tüneteit a demens pácienseknél. A terápia jóval hatékonyabb az idős otthonokban élőknél.

A múltat idéző tárgyak megérintése, a képek és a zenék mind beindítják az emlékeztet, amit a vizsgálat résztvevői nagyon élveznek.

Rehman szerint a következő hat hónapban azt fogják vizsgálni, hogy milyen lehetséges előnyökkel járhat a VR-technológia rendszeresebb használata.

Az oxfordi Marston Court gondozóintézet lakói - akiknek 70 százaléka demenciával, vagy súlyos memóriaproblémával küzd -, hónapok óta nézik a múltat idéző kisfilmeket a VR-rendszereken keresztül. Az otthon munkatársa szerint a VR-szemüvegek nyújtotta élmény nagyszerűsége abban rejlik, hogy használata közben nem tud elkalandozni a páciensek figyelme.

"A demens páciensek nagy része nem tud hosszú ideig televíziót nézni, vagy olvasni. A szemüveg révén azonban, mivel minden ott történik a szemük előtt, nem zökkennek ki a pillanatból. Amikor az emberen rajta van a szemüveg, akkor a saját kis világában van”.

| időutazás, demencia, időskori elbutulás, VR-technológia, reminiszcencia tréning, gondolkodás
2018-07-08 16:20:56


Demencia szűrés szoftverrel

A szellemi leépülés korai fázisának tekinthető enyhe kognitív zavar kiszűrésére alkalmas beszédfelismerő szoftvert fejlesztenek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a ...


Az Alzheimer kór retina vizsgálattal kimutatható

Egészséges embereknél a hajszálerekerek sűrű hálózatot alkotnak a szemfenéken. A Duke Szemészeti Központ kutatói az Ophthalmology Retina című szakfolyóiratban közö...


Alzheimer-kór teszten dolgoznak

Már a tünetek megjelenése előtt megbízhatóan jelzi az Alzheimer-kórhoz vezető agyi károsodásokat egy egyszerű vérvizsgálat.


A testmozgás előnyös Alzheimer kórban

A fizikai aktivitás csökkentheti az Alzheimer-kór okozta emlékezetvesztés mértékét a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem (UFRJ) kutatóinak tanulmánya szerint, melyet a...


Nem véd a keresztrejtvény a demencia ellen

Egy új tanulmány szerint a keresztrejtvényfejtés vagy a sudoku nem véd a demenciától. A BMJ folyóiratban közölt tanulmányt az Aberdeeni Királyi kórház és az Aberdeen...