ÚJ

A demencia kezelése

A demencia többnyire gyógyíthatatlan. Egyes gyógyszerek lassíthatják a folyamatot, leginkább a betegség korai vagy enyhe szakaszában.


Egy adag saláta naponta és nincs elbutulás?

Napi egy adag zöld saláta a kor előrehaladtával segíthet megőrizni a memóriát és frissen tartani az agyat a chicagói Rush Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói a Neurology folyóiratban publikált tanulmány szerint.


Felülvizsgálják az idős taxisokat Japánban

Japánban, ahol a legtöbb idős ember él a világon, az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt az idős gépkocsivezetők által előidézett súlyos közlekedési balesetek száma, ezért szigorítottak orvosi vizsgálatukon.


Új eredmények az Alzheimer-kutatásban

Bonyolultabb kockázati tényezők felismerésére is alkalmas új számítógépes módszerrel vizsgálták az Alzheimer- és az időskori demencia kialakulásának kockázatát az ELTE és a Semmelweis Egyetem kutatói, akik eredményeiket az Archives of Gerontology and Geriatrics című folyóiratban publikálták.


Alzheimer-kór: új felfedezés

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben (OKITI) működő Alzheimer-Epilepszia kutatócsoport áttörést ért el az Alzheimer-kór esetén jelentkező epilepszia diagnosztizálásában.


Az idősköri elbutulás megelőzhető lehet

Új dolgok tanulása, az egészséges táplálkozás, a dohányzás elhagyása és az elmagányosodás elkerülése megelőzheti a demens esetek harmadának kialakulását. A The Lancet című orvosi folyóirat megbízásából 24 nemzetközi szakember végezte az elemzést.


Tévhitek az Alzheimer-kórral kapcsolatban

Az agykárosodások különféle formái közül legtöbben az Alzheimer-kórtól félnek. A betegség lassú, fokozatos lefolyású, és jelenleg nem gyógyítható.


Időutazás

Az 1960-70-es évek Kelet-Németországára emlékeztető szobákat alakítottak ki egy drezdai nyugdíjas otthonban, hogy időutazással próbáljanak javítani az intézmény demenciában szenvedő lakóinak képességein, életminőségén.


Mi okozza az Alzheimer-kórt?

Egy aminosav, az arginin hiánya játszhat közre az Alzheimer-kór kialakulásában - erre a következtetésre jutottak egérkísérletek alapján amerikai neurobiológusok, akiknek eredményei távlatilag új terápiás eljárások kidolgozását tehetik lehetővé. A Duke Egyetem kutatóinak tanulmánya a Journal of Neuroscience című folyóiratban jelent meg.


Csökkent a demenciában szenvedők aránya Amerikában

Csökken a demenciában szenvedők aránya Amerikában 2000 óta egy nagyszabású friss elemzés szerint.


| | 3 | | | | | | | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop