ÚJ

Butulás válság

Minden harmadik idén született Nagy-Britanniai embernél jelentkezhet később a demencia, vagyis időskori elbutulás - derült ki az Alzheimer's Research UK nevű brit szervezet megbízásából készített elemzésből, mely a brit lakosság öregedése nyomán egyre jobban kirajzolódó krízisre világít rá, továbbá a demencia kezelését célzó módszerek kidolgozására irányuló globális erőfeszítések szükségességét hangsúlyozza.


Alzheimer-kór - új hipotézis

Egyes orvosi beavatkozások során egyik emberről a másikra terjedhet az Alzheimer-kór oly módon, mint a Creutzfeld-Jakob-betegség (CJB) - állapította meg egy kis esetszámú tanulmány, amelynek szerzői óvatosságra intenek feltevésükkel kapcsolatban.


Biológiai életkor

A szervezet valódi biológiai korát kimutató, génműködést vizsgáló tesztet fejlesztettek brit kutatók. Az új teszt előre jelezheti, mikorra várható a halál vagy mekkora az időskori elbutulás, azaz a demencia kialakulásának kockázata. A kutatási eredmény a Genome Biology című szaklapban jelent meg.


Megháromszorozódhat a demenciával élők száma 2050-re

Megháromszorozódhat, akár 132 millióra is ugorhat a világon a demens emberek száma 2050-re. Csaknem 47 millió demens ember él jelenleg a világon, számuk 2009-ben mintegy 35 millió volt. A 47 millió páciens fele Alzheimer-kóros.


MIND-diéta: tréningben tart

Zöld leveles zöldségekben, babfélékben, bogyókban és teljes kiőrlésű gabonában gazdag diétával lassítani lehet a gondolkodási, vagyis kognitív képességek időskori hanyatlását egy amerikai tanulmány szerint.


Csökken a demencia esetek száma

Egy új kutatás eredményei szerint az időskori elbutulás előfordulásának gyakorisága csökken az Egyesült Államokban és a világ más részein is.


Az elbutulás nőknél gyorsabb

Az enyhe kognitív zavarral élő idősebb nők állapota nagyjából kétszer olyan gyorsan romlik, mint a férfiaké - állapították meg amerikai kutatók, akik arra keresték a választ, hogy az Alzheimer-kór miért gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál.


Elbutulás teszt?

Olyan a vérben található fehérjét azonosítottak brit kutatók, amelynek szintje a demencia veszélyét jelezheti. A vizsgálat eredményeit a Translational Psychiatry legújabb számában tették közzé a kutatók.


Omar Sharif Alzheimer-kórban szenved

Alzheimer-kórban szenved az Arábiai Lawrence és a Doktor Zsivágó sztárja, a 83 esztendős Omar Sharif.


Diéta és Alzheimer-kór

A megfelelő étrend jelentősen csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát - állítják egy tízéves kutatás alapján amerikai tudósok. A chicagói Rush Egyetem kutatói eredményeiket az Alzheimer's & Dementia című folyóirat márciusi számában közölték.


| | | | 5 | | | | | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop