Legutóbbi cikkek

Alzheimer-kór

A kór ezen korábbi vagy gyakrabban későbbi - 60 év feletti - életszakaszban fellépő tüneteit latin szóval demenciának nevezzük.

Az Alzheimer-kór és a bél mikrobiomja

2023. 06. 29

Az Alzheimer-kór (AD) tünetszegény korai stádiumában szenvedők bélbaktériumainak összetétele eltér az egészséges emberekétől, állítják amerikai kutatók.

Az életkorral összefüggő memóriavesztésről

2023. 02. 25

Az enyhe feledékenység az öregedés normális velejárója. De mikor válik az időnkénti szórakozottság olyasmivé, ami miatt aggódnunk kell? És vannak-e olyan lehetőségek, amelyekkel ezek az epizódok csökkenthetők vagy akár megelőzhetők? Hogyan lehet felismerni a különbségeket a normális memóriazavarok és a demencia között, és hogyan tarthatjuk éberen öregedő agyunkat?

3-as típusú cukorbetegség és Alzheimer-kór

2022. 12. 14

A diabetes mellitus (röviden DM-nek vagy cukorbetegségnek is nevezik) olyan egészségi állapotra utal, amikor a szervezet nehezen tudja átalakítani a cukrot energiává.

A demencia kezelése

2022. 12. 06

A demencia többnyire gyógyíthatatlan. Egyes gyógyszerek lassíthatják a folyamatot, leginkább a betegség korai vagy enyhe szakaszában.

Demencia elleni vakcinák: mik ezek, és mikor válhatnak elérhetővé?

2022. 12. 06

A vakcinák vitathatatlanul az orvostudomány egyik legnagyobb találmánya minden időkben. A kutatók most egy lépéssel tovább akarják vinni az oltási technológiát a neurodegeneratív betegségek, például a demencia elleni védelem érdekében.

Elbutulás és a nagy has

2022. 11. 25

Ha valakinek a negyvenes életéveiben nagy a hasa, megnő annak a kockázata, hogy később Alzheimer-kóros lesz, vagy más típusú demencia alakul ki nála.

Mire ügyeljünk súlyosan demens betegeknél

2022. 11. 11

Ha súlyos, gyógyíthatatlan elbutulásban szenvedő idős hozzátartozónk van, fontos tudni néhány dolgot, amivel megkönnyíthetjük az életét.

Nem találja a szavakat

2022. 11. 11

A szavak elfelejtése nem az elbutulás, hanem egy ritka betegség jele lehet, melyet a tünetek alapján gyakran kevernek össze az Alzheimer-kórral. Az elsődleges progresszív afázia (PPA) nevű, ritka betegségben szenvedők emlékezete tiszta, de nem találják a szavakat. A tudósok jelenleg tesztelik azt a kezelést, melyben az érintett agyterületek elektromos stimulációjával lassítják a betegség tüneteinek súlyosbodását.

A vércsoport hatása a memóriára

2022. 11. 01

Egy új kutatás szerint azoknak, akik egy ritka vértcsoportba, az AB-be tartoznak, a memória zavarok fokozott kockázatával kell számolniuk idősebb korukban, ugyanis közöttük közel kétszer gyakoribb a kognitív hanyatlás.

Demencia: tények és tévhitek

2022. 04. 27

A demencia nem az öregedés normális velejárója. Becslések szerint ma az Egyesült Államokban 5,8 millió 65 éves vagy annál idősebb ember szenved demenciában. Tekintettel arra, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedekben az emberek átlagos élettartama megnövekedett, egyes szakértők előrejelzései szerint 2050-re a demenciában szenvedő idősebb felnőttek száma elérheti a 13,8 milliót .

1 | |
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop