Főoldal » Betegségek » Idegrendszeri betegségek » Epilepszia, eklampszia »

Új eljárás az epilepszia kezelésére

Új eljárást fejlesztettek ki ausztrál kutatók az epilepszia kezelésére: közvetlenül az agyba juttatják be a gyógyszert a rohamok enyhítésére. Az első klinikai teszt sikeresnek bizonyult.


A zsírdús étrend gyógyítja az epilepsziát

Már az 1920-as évektől alkalmazták epilepsziás rohamokra a zsírban gazdag étrendet, de csak most nyert bizonyítást, hogy valóban hatékony a módszer. A brit vizsgálatban 145 gyermek vett részt, életkoruk 2-16 év volt. A kezelt csoport 38 százalékánál a felére csökkent a rohamok száma, míg a kontrollcsoportban ez a szám 6 százalék volt. A diétás csoportban 5 gyermeknél több mint 90 százalékos volt a javulás.


Az epilepszia műtéti kezelése

Ha gyógyszerrel nem lehet kezelni az epilepsziát, a műtét gyakran megoldást jelent, ráadásul minél fiatalabb korban, annál jobb hatással.


Az agysérülés után fellépő epilepszia megelőzése

A baleset következtében létrejött agysérülés túlélői felépülésük után újabb kockázattal néznek szembe: hónapokkal vagy évekkel a sérülés után ezrek lesznek epilepsziások. A kockázat bizonyos háborús sérüléseknél még nagyobb. Amerikai kutatók most megkísérlik megjósolni a kockázatot, és megelőzni az epilepsziát.


Új lehetőséget jelent az epilepsziás betegek számára az „Év Gyógyszere”

Budapest, 2006. június 1. – Az „Év Gyógyszere 2005” díjat a belga UCB biotechnológiai-gyógyszerészeti vállalat epilepszia kezelésére kifejlesztett készítménye kapta. A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság az elismerő díjat minden évben annak a gyógyszernek ítéli oda, amely nagy előrelépést jelent egy bizonyos betegség gyógyításában.


Életmentő kutyák – új szerepben

Egy nemrégiben publikált tanulmányban olyan eseteket jegyeztek fel, amikor a háziállatok előre jelezték a gyerekek epilepsziás rohamait, akár 5 órával az esemény bekövetkezte előtt. A roham esetén pedig a kutyák óvó, gondoskodó magatartást tanúsítottak, nyalogatták gazdájuk arcát, nyüszítettek, hogy felhívják mások figyelmét, és elhúzták a gyereket, ha veszélyes helyen, például lépcsőfordulóban érte a roham.


Az Atkins-diéta segíthet az epilepsziásokon

A baltimore-i Johns Hopkins-egyetem kutatói arról számoltak be, hogy a vitatott Atkins-diéta segíthet kordában tartani az epilepsziát.


Az epilepszia elleni műtét utáni látótérvesztés és a jogosítvány

A halántéklebeny eltávolítása csökkentheti az epilepsziás rohamok számát, azonban látótér csökkenéshez vezethet, ami megakadályozza a betegeket az autóvezetésben. A betegek ennek tudatában is vállalják a beavatkozást.


Epilepszia kezelése

Ha kezelhető ok, például daganat, fertőzés vagy kóros cukor-, illetve nátriumszint mutatható ki, akkor először ezt kezelik. Ha ez a belgyógyászati kezelés sikeres, akkor a rohamot magát esetleg nem is kell kezelni. Ha nem találnak okot, vagy ha a talált ok nem teljesen gyógyítható vagy kézben tartható, akkor gyógyszerekre lehet szükség a további rohamok megelőzésére.


Epilepszia tünetei

Az epilepsziás görcsrohamokat jellegzetességeik alapján osztályozzák. Az egyszerű parciális görcsrohamok elektromos kisülésekkel kezdődnek az agy kis területén és a kisülések ezen a területen maradnak. A beteg kóros érzeteket, mozgásokat, pszichés zavarokat tapasztal az érintett agyterületnek megfelelően.


Letartóztattak egy amerikai férfit epilepsziás rohamot kiváltó Twitter-üzenet miatt

Előállítottak az amerikai hatóságok egy marylandi férfit, mert szántszándékkal epilepsziás rohamot okozó Twitter-üzenetet küldött.


Egy nyolcéves epilepsziás kislány fogyaszthat elsőként legálisan marihuánát Mexikóban

Egy naponta 400 epilepsziás rohamot elszenvedő nyolcéves kislány fogyaszthat elsőként legálisan vadkenderszármazékot betegsége kezelésére ...


Epilepsziás roham jöttét jelző eszköz tesztje kezdődik Japánban

Epilepsziás roham jöttét jelző eszköz klinikai tesztje kezdődik Japánban - jelentették be a kutatók.


Intelligens tapaszt fejlesztettek ki az epilepszia ellen

Intelligens, rugalmas, bőrön viselhető tapaszt fejlesztettek ki az epilepszia és a Parkinson-kór kezelésére dél-koreai és amerikai tudósok.


Ellátatlan a kilenc millió kínai epilepsziás többsége

Kínában becslések szerint 9 millió epilepsziás beteg lehet, s kevesebb mint 30 százalékuk részesül megfelelő orvosi kezelésben - közölte ...


hirdetés