A műtét könnyíthet az epilepszián, ha a gyógyszerre nem reagál a beteg

Az epilepsziás betegek rohamait gyógyszerrel általában meg lehet előzni. Néhány esetben azonban a rohamok a gyógyszerelés ellenére is jelentkeznek. Egy, a közelmúltban Franciaországban megjelent tanulmány szerint egy sebészi úton általában korrigálható agyi rendellenesség nagyobb százalékban lehet a felelős az epilepszia ilyen, gyógyszer-rezisztens eseteiért, mint eddig gondolták.

epilepszia, gyógyszer, MTLE-s, betegek, halántéklebeny | The New York Times Health News Service   Medincorp | McKinney, M.

Az epilepszia általános meghatározása egy sor, rohamokban megnyilvánuló neurológiai rendellenességnek. A közvetlen ok az esetek többségében ismeretlen.

Egy 2200 fős felnőtt epilepsziásokból álló csoportból 282, akik ún. mesialis halántéklebeny epilepsziában (mesial temporal lobe epilepsy - MTLE) szenvedtek, sokkal inkább hajlamosak voltak a rohamokra még egy éves gyógyszeres kezelés után is, mint az epilepszia más formáiban szenvedők, jelentette a dr. Franck Semah vezette kutatócsoport a párizsi Hopital de la Salpetriere-ből.

A Neurology c. folyóirat novemberi számában azt közülték a kutatók, hogy míg az általános epilepsziában szenvedő betegek több mint 80 százaléka legalább egy éven át rohammentes volt, ez az MTLE-s betegeknél mindössze 11 százalékáról volt elmondható. Az MTLE az agy hippocampusnak nevezett részének elváltozása.

"Tanulmányunkból az derül ki, hogy meg kell keresnünk az epilepszia okát, mielőtt gyógyítani kezdenénk a betegeket" - nyilatkozta dr. Semah. "Reméljük, hogy a jövőben pontosabb kezeléseket alkalmazhatunk, beleértve a műtéti eljárásokat is, az epilepszia okának feltárása után."

Az MTLE-s betegeknél a rohamok 80-90 százalékát meg lehet akadályozni műtéti beavatkozással, állítja dr. Jerome Engel Jr., az UCLA neurológusa. Bevezető cikkében azt írja, a tanulmányból kiderül, hogy a jelenleginél sokkal több embernek válna hasznára a műtét.

A feltárt adatok megerősítik a korai diagnózis és kezelés fontosságát, mondta. Lényeges, hogy minél előbb megakadályozzuk a rohamokat, mert a betegség idővel rosszabbodhat.

Óvott azonban attól, hogy azt higgyük, a lakosság széles körében is ilyen magas az MLTE aránya, mint a tanulmányban vizsgált betegeknél. Ezt azzal magyarázza, hogy a tanulmányban részt vevők valószínűleg az epilepszia súlyosabb formájában szenvedtek, hiszen speciális klinikán kezelték őket.

Egy másik neurológus nagyra tartotta a kutatás eredményeit.

A tanulmány hangsúlyozta azt a tényt, hogy van a betegeknek egy csoportja, amely nem reagál a gyógyszerelésre, ám állapota műtéttel javítható, kommentálta a tanulmányt Ronald Lesser, a baltimore-i Johns Hopkins Medical Institutions neurológus és idegsebész professzora.

Lesser professzor elmondta, hogy a műtét egyszerű, rutineljárás. "Nagyban hozzájárulhat" a rohamok csökkentéséhez, tette hozzá.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| epilepszia, gyógyszer, MTLE-s, betegek, halántéklebeny, epilepszia
2002-07-31 22:52:58


Letartóztattak egy amerikai férfit epilepsziás rohamot kiváltó Twitter-üzenet miatt

Előállítottak az amerikai hatóságok egy marylandi férfit, mert szántszándékkal epilepsziás rohamot okozó Twitter-üzenetet küldött.


Új eljárás az epilepszia kezelésére

Új eljárást fejlesztettek ki ausztrál kutatók az epilepszia kezelésére: közvetlenül az agyba juttatják be a gyógyszert a rohamok enyhítésére. Az első klinikai teszt ...


Egy nyolcéves epilepsziás kislány fogyaszthat elsőként legálisan marihuánát Mexikóban

Egy naponta 400 epilepsziás rohamot elszenvedő nyolcéves kislány fogyaszthat elsőként legálisan vadkenderszármazékot betegsége kezelésére Mexikóban, ahol amúgy törv...


Epilepsziás roham jöttét jelző eszköz tesztje kezdődik Japánban

Epilepsziás roham jöttét jelző eszköz klinikai tesztje kezdődik Japánban - jelentették be a kutatók.


Intelligens tapaszt fejlesztettek ki az epilepszia ellen

Intelligens, rugalmas, bőrön viselhető tapaszt fejlesztettek ki az epilepszia és a Parkinson-kór kezelésére dél-koreai és amerikai tudósok.