Az Atkins-diéta segíthet az epilepsziásokon

A baltimore-i Johns Hopkins-egyetem kutatói arról számoltak be, hogy a vitatott Atkins-diéta segíthet kordában tartani az epilepsziát.

Atkins diéta, epilepszia, ketogén diéta | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Dobos, L.
A magas zsír- és alacsony szénhidrát-tartalmú étrend hasonló ahhoz az ún. ketogén diétához, amelyet az epilepsziások alkalmaznak. Mindkét diéta megváltoztatja a szervezet glukózháztartását. A ketogén diéta az éhezés hatásait utánozza, ilyenkor a szervezet az elraktározott zsír elégetése előtt előbb a glukózt és a glikogént használja fel.

Glukózhiány esetén a szervezet ketonokat termel, mely a zsír bomlásterméke, és gátolhatja az epilepsziás rohamokat.

Azok a gyerekek, akik 2 éven át tünetmentesek maradnak a ketogén diétán, gyakran ismét normálisan étkezhetnek, és a legtöbb esetben nem térnek vissza a rohamaik.

Az Atkins-diétánál is termelődnek ketonok, bár ez az étrend kevésbé szigorú, mint a ketogén diéta.Egy hat beteg részvételével végzett kísérlet során a kutatók megállapították, hogy az Atkins-diéta elkezdésétől számított néhány napon belül közülük öten érték el a ketózis állapotát. Ez az állapot 6 héttől 24 hónapig tartott. A tanulmány végén két gyermek és egy fiatal felnőtt teljesen rohammentes volt, és csökkenthették a gyógyszeradagjukat.

A kutatók azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a csoport kis létszáma miatt még nem lehet kimondani, hogy az Atkins-diéta az epilepszia rutinkezelésének számít, így nem helyettesítheti a ketogén diétát.

Több adat kell még annak megvilágítására, hogyan kontrollálja a rohamokat az Atkins-diéta, és többet kell megtudni arról is, mely betegeknél alkalmazhatják a ketogén diéta helyett.

A diéta szószólói az egyszerűségét, könnyen elérhetőségét hangsúlyozzák, míg a kritikusok éppen azt, hogy ez a diéta túlságosan általános, nem lehet az eddig pontosan kimért adagok helyett a könyvesbolt polcáról leemelt könyvből diétázni. Ezen kívül vese- és májkárosodást is okozhat az Atkins-diétában ajánlott sok fehérje fogyasztása.

BBC News
| Atkins diéta, epilepszia, ketogén diéta
2005-05-24 12:50:27
Kapcsolódó cikkek
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop