Epilepszia kezelése

Ha kezelhető ok, például daganat, fertőzés vagy kóros cukor-, illetve nátriumszint mutatható ki, akkor először ezt kezelik. Ha ez a belgyógyászati kezelés sikeres, akkor a rohamot magát esetleg nem is kell kezelni. Ha nem találnak okot, vagy ha a talált ok nem teljesen gyógyítható vagy kézben tartható, akkor gyógyszerekre lehet szükség a további rohamok megelőzésére.

epilepszia, kezelés | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Csak később derül ki, hogy a görcsrohamok visszatérők lesznek-e. A betegek egyharmadában visszatérnek a rohamok, a többi kétharmadnak csak egy rohama van. Az egyszeri rohamokat általában nem szükséges gyógyszeresen kezelni, de a visszatérőket igen.

A rohamokat számos ok miatt célszerű megelőzni. A heves, gyors izom-összehúzódások fizikai sérülést okozhatnak, sőt csontokat is törhetnek. A váratlan eszméletvesztés baleseteket és eleséskor komoly sérülést okozhat. A nagyroham viharos elektromos aktivitása kisebb agyi károsodásokat okozhat. A legtöbb epilepsziás azonban az élete során tucatnál is több rohamon esik át, és nem szenved komolyabb agysérülést. Bár az egyes rohamok nem károsítják az értelmi színvonalat, a visszatérők esetében azonban ez előfordulhat.

A epilepszia elleni szerek az epilepsziások több mint felében a nagyrohamokat teljes mértékben meg tudják előzni, harmadában pedig jelentősen csökkentik a rohamok gyakoriságát. A gyógyszerek hatása valamivel enyhébb a kisrohamokban. A kezelésre reagáló betegek fele tudja abbahagyni a kezelést visszaesés nélkül. Egyetlen olyan szer sincs, amely az összes rohamtípus kezelésére alkalmas lenne. Egyesek képesek a rohamaikat egyetlen fajta gyógyszerrel megelőzni, másoknak többfélét kell szedni.

Mivel a sztátusz epileptikusz sürgősségi állapot, a betegnek nagy adag epilepszia elleni gyógyszert kell adni intravénásan, amilyen gyorsan csak lehet. Vigyázni kell az elhúzódó roham alatti sérülések elkerülésére.

Noha az epilepszia elleni szerek igen hatékonyak, vannak mellékhatásaik is. Számos gyógyszer álmosságot okoz, de gyermekeknek adva - látszólag ellentétes módon - fokozott aktivitást eredményez. Rendszeres időközönként vizsgálatot kell végezni a vesék, a máj és a vérsejtek állapotát illetően. A epilepszia elleni gyógyszereket szedőknek ismerniük kell a lehetséges mellékhatásokat és ezek első jeleire orvoshoz kell fordulniuk.

Az epilepszia elleni szerek adagját nehéz megállapítani, mert elég nagynak kell lennie, hogy megelőzze a rohamot, de nem lehet olyan nagy, hogy a mellékhatások gondokat okozzanak. A mellékhatások megjelenéséhez és a gyógyszer vérszintjéhez igazítják az adagokat. Az epilepszia elleni gyógyszereket az előírásnak megfelelően kell szedni. Az orvos engedélye nélkül semmilyen más gyógyszert nem szabad egyidejűleg alkalmazni, mert megváltoztathatják az epilepszia elleni gyógyszerek vérszintjét. Minden epilepszia elleni gyógyszert szedőnek rendszeresen fel kell keresnie orvosát ellenőrzés és a gyógyszer beállítása céljából, és mindig magánál kell hordania egy cédulát, amin a neve, a betegsége diagnózisa és a szedett gyógyszerei szerepelnek.

A legtöbb epilepsziás a rohamok közt egészségesnek látszik és úgy is viselkedik. Normális életet élhetnek. Van azonban néhány szokás és viselkedésforma, amit lehet, hogy meg kell változtatniuk. Például az epilepsziás rohamra hajlamos embereknek nem szabad alkoholtartalmú italokat inni. Továbbá a legtöbb állam törvénye tiltja a vezetést az epilepsziásoknak, amíg legalább 1 rohammentes év le nem telik.

A családtagokat és a közeli barátokat meg kell tanítani arra, hogyan segítsenek a roham jelentkezésekor. Néhányan azt hiszik, hogy azonnal védeni kell a nyelvet, az ilyen erőfeszítések azonban többet árthatnak, mint segíthetnek. A fogak megsérülhetnek, vagy a beteg akaratlanul megharaphatja a segítőt, amint az izom-összehúzódás zárja az állkapcsát. Fontos, hogy megvédjék a beteget az eleséstől, meglazítsák a ruhát a nyaka körül, és párnát helyezzenek a feje alá. Az eszméletét vesztett beteget az oldalára kell fordítani, hogy könnyítsenek a légzésén. Soha nem szabad magára hagyni addig, amíg teljesen magához nem tért és nem mozog normálisan. Rendszerint helyes, ha a beteg orvosát értesítik.

Az epilepsziás betegek 10-20%-ában egyetlen gyógyszer sem előzi meg a visszatérő rohamokat. Ha valamilyen agyi eltérésre derül fény, és az kis területre korlátozódik, akkor a műtéti eltávolítás megoldhatja a problémát. A két agyféltekét összekötő idegpályák (korpusz kallózum) átvágása akkor segíthet, ha több gócból indul ki a roham vagy nagyon gyorsan terjed szét az agy minden részére. Műtét csak akkor jön szóba, ha egyetlen gyógyszer sem hatásos, vagy mellékhatásuk tűrhetetlen.

| epilepszia, kezelés
2009-02-12 14:29:34

Web Design & Development Prowebshop