Életmentő kutyák – új szerepben

Egy nemrégiben publikált tanulmányban olyan eseteket jegyeztek fel, amikor a háziállatok előre jelezték a gyerekek epilepsziás rohamait, akár 5 órával az esemény bekövetkezte előtt. A roham esetén pedig a kutyák óvó, gondoskodó magatartást tanúsítottak, nyalogatták gazdájuk arcát, nyüszítettek, hogy felhívják mások figyelmét, és elhúzták a gyereket, ha veszélyes helyen, például lépcsőfordulóban érte a roham.

| InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
Az albertai gyermekkórházban lefolytatott tanulmány szerint a 48 vizsgált eset 42 százalékában tapasztalták, hogy egy teljesen kiképzetlen kutya is előre jelezte a gyermek rohamait.

Hasonló tanulmány jelent meg 2002-ben felnőttek részvételével a floridai dr. Deborah Dalziel vezetésével.

A kutatónő ugyan nem tudja, honnan van a kutyáknak ez e képessége, ezt írja: – A kutyák a viselkedéssel és az arckifejezéssel kommunikálnak, így sokkal jobban figyelnek, mint az emberek. Valószínű, hogy előre hallják, látják, sőt, talán szagolják is a rohamokat.

Száz emberből mintegy 1 szenved epilepsziában, ez az agyi rendellenesség néha megszakítja az agyban terjedő információ útját, és a közben lezajló kémiai változások lehetnek azok, amelyeket a kutya felfogni, majd jelezni képes. Ezen kívül a legtöbb ember bizonyos fizikai változásokat is produkál a roham előtt, amelyeket a kutya észrevesz.

– Van arra nézve némi bizonyíték, hogy a roham előtt a test szaga is megváltozik… egy figyelmes kutya ezt észreveszi, és kapcsolatba hozza a későbbiekben a rohammal – mondja dr. Dalziel. – A kutyák szagérzékelése 300-szor finomabb, mint az emberé – teszi hozzá.

A számos feljegyzett eset ellenére sok orvos bizonytalan a kérdésben.

Egyesek azt mondják, hogy ha nem is jelzi előre az állat a rohamokat, amikor bekövetkeznek, a puszta társasága is megnyugtató lehet a beteg számára. Mások szerint lehet, hogy a macskák ugyanígy képesek erre.

A sok pozitív hatás ellenére dr. Dalziel felhívja a figyelmet, hogy mind az állatok, mind az emberek különféleképpen reagálhatnak bizonyos esetekben. A kutyákról ezt előre soha nem lehet tudni.

Van, hogy a kutya őrzi gazdáját, míg annak rohama van, hogy ne lehessen kirabolni. De – vetik föl egyesek – honnan tudja a kutya megkülönböztetni a rablót a mentőstől?

Abban sok szakember megegyezik, hogy csupán azért, hogy a rohamokat előre jelezze, senki ne vásároljon kutyát.

ABC News
|
2004-06-23 13:17:47


Letartóztattak egy amerikai férfit epilepsziás rohamot kiváltó Twitter-üzenet miatt

Előállítottak az amerikai hatóságok egy marylandi férfit, mert szántszándékkal epilepsziás rohamot okozó Twitter-üzenetet küldött.


Új eljárás az epilepszia kezelésére

Új eljárást fejlesztettek ki ausztrál kutatók az epilepszia kezelésére: közvetlenül az agyba juttatják be a gyógyszert a rohamok enyhítésére. Az első klinikai teszt ...


Egy nyolcéves epilepsziás kislány fogyaszthat elsőként legálisan marihuánát Mexikóban

Egy naponta 400 epilepsziás rohamot elszenvedő nyolcéves kislány fogyaszthat elsőként legálisan vadkenderszármazékot betegsége kezelésére Mexikóban, ahol amúgy törv...


Epilepsziás roham jöttét jelző eszköz tesztje kezdődik Japánban

Epilepsziás roham jöttét jelző eszköz klinikai tesztje kezdődik Japánban - jelentették be a kutatók.


Intelligens tapaszt fejlesztettek ki az epilepszia ellen

Intelligens, rugalmas, bőrön viselhető tapaszt fejlesztettek ki az epilepszia és a Parkinson-kór kezelésére dél-koreai és amerikai tudósok.


hirdetés