A Nintendo-rajzfilm görcsrohamot okozott Japánban

TOKIÓ - A japán újságok szerint legalább 560 személy, többségükben gyermekek, kaptak görcsrohamot, miközben a Zsebszörny (Pocket Monster) című rajzfilmet nézték, amelynek főszereplője egy Nintendo-figura. A TV Tokyo - ezen a csatornán adták le a rajzfilmet - független szakértőkből álló bizottságot hívott össze annak megállapítására, hogy mi okozta a rohamokat, jelentették be a tévétársaságnál.

Nintendo, görcsroham, Görcsroham | The New York Times Health News Service   Medincorp | Poole-Wilson, P.; Kumakura, T.

A Nintendónak nem áll szándékában visszavonni játékait a piacról, és a csatornával között szponzori szerződésen sem kívánnak módosítani, közölte a cég szóvivője, Jasuhiro Minagava. "Nem tudjuk, mi áll a történtek hátterében. Valószínű, hogy a rajzfilm gyártásával lehet kapcsolatban, mert a Game Boy videojátékoknál még soha nem találkoztunk ilyen problémával," mondta Minagava.

A Game Boy a Nintendo cég legfőbb terméke, egy TV-re kapcsolható videojáték, amelyen többek között a Zsebszörnnyel is lehet játszani. A játékgyártó megvárja a TV Tokyo által kezdeményezett vizsgálat eredményeit, közölte a szóvivő. A Zsebszörny rajzfimsorozatot kizárólag Japánban vetítik.

Maga a Zsebszörny, ez a kicsi, kézbe vehető játékszer, fekete-fehér képernyővel a hasán, Minagava szerint "teljesen ártatlan figura". A cég adatai szerint szeptember végéig idén 6,94 millió Zsebszörny-játékot adtak el. A Pokemon néven is ismert játék forgalmazását 1996-ban indították el. Ez a termék a Nintendo bevételeinek "csupán töredékét" alkotja, mondta Minagava. A 6-11 évesek körében igen népszerű játék célja, hogy a játékosok minél több rejtőzködő szörnyet kapjanak el. A Nintendo tervei szerint az Egyesült Államokban is piacra dobnák a játékot, amint az angol verzió elkészül.

A rajzfilm nézői közül többet kórházba kellett szállítani. Többek között olyan tünetek is jelentkeztek, amilyeneket gyakran tapasztalni a videojátékosok között egy-egy éles fényvillanás vagy sűrűn villogó kép látványa után, olvasható a Daily Yomiuri című napilapban.

"Nagy-Britanniában és másutt is vannak olyan nézetek, hogy ezek a játékok epilepszia-szerű rohamokat idéznek elő, de ezt semmi sem támasztja alá. Ebben az esetben a rajzfilmmel valami nem volt rendben, magának a játéknak ehhez semmi köze," jelentette ki egy biztosítási szakértő. Minagava elmondása szerint a műsor nézettségének legmagasabb értéke 18 százalék volt. A Nintendo a rajzfilmsorozat fő támogatója.

Megjelent: Bloomberg Business News

| Nintendo, görcsroham
2002-07-31 19:14:18
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop