Epilepszia tünetei

Az epilepsziás görcsrohamokat jellegzetességeik alapján osztályozzák. Az egyszerű parciális görcsrohamok elektromos kisülésekkel kezdődnek az agy kis területén és a kisülések ezen a területen maradnak. A beteg kóros érzeteket, mozgásokat, pszichés zavarokat tapasztal az érintett agyterületnek megfelelően.

epilepszia, görcsrohamok, tünetek, Jackson-roham, nagyroham, absence, görcsrohamok, tünetek | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Például, ha az elektromos kisülés az agynak azon a területén jelentkezik, amelyik a jobb kéz mozgását szabályozza, a jobb kéz elkezdhet remegni és rángatózni, ha ugyanez a halántéklebeny elülső, belső lebenyében történik (szaglóközpont az agyban),s akkor a beteg rendkívül kellemes vagy kellemetlen szagokat érezhet. Pszichés zavarokban a betegnek déjá vu (ismeretlen helyzetet váratlanul ismerősnek lát) élménye lehet.

A Jackson-típusú görcsrohamban a görcsök a test egy bizonyos pontján kezdődnek, például a kézen vagy a lábfejen, aztán elindulnak felfelé a végtagon, ahogy az elektromos aktivitás terjed az agyban (Jackson mars). Az összetett parciális (pszichomotoros) görcsroham egy-két perces szakaszokkal kezdődik, mely alatt a beteg elveszti kapcsolatát a környezetével. A beteg tántoroghat, kezeit, lábait furcsán, céltalanul mozgatja, értelmetlen hangokat hallat, képtelen megérteni, amit mások mondanak és elutasítja a segítséget. A zavartság percekig tart és teljes felépülés követi.

A generalizált görcsrohamok (nagyroham, "grand mal" vagy tónusos-klónusos görcsök) rendszerint kóros elektromos kisülésekkel kezdődik az agy kis területén. A kisülések gyorsan terjednek a szomszédos agyi területekre, ezek működészavarát okozva. Az elsődlegesen generalizált epilepsziában az agy nagy területére terjedő kóros kisülések széleskörű működészavarokat okoznak már a roham kezdetén. Ezekben a generalizált görcsrohamokban a betegek időlegesen elvesztik az eszméletüket, súlyos izomgörcsök és rángások jelentkeznek testszerte, a fejük elfordul az egyik oldal felé, csikorgatják a fogukat és elvész a hólyagműködés szabályozása. Utána a betegnek fájhat a feje, időlegesen zavart és végletesen fáradt lehet, és rendszerint nem emlékszik a görcsroham alatt történtekre.

A kisrohamok (petit mal) gyermekkorban kezdődnek, rendszerint 5 éves kor alatt. Nem okoznak görcsöket és a nagyrohamhoz hasonló drámai tüneteket. Ehelyett 10-30 másodpercig tartó szakaszokban a beteg tekintete megmerevedik, pislog vagy rángatja az arcát. A beteg a környezetére nem reagál, de nem esik össze, nem ájul el és nem rángatódzik.

A sztátusz epileptikuszban, mely a görcsrohamok legsúlyosabb formája, a görcsrohamok nem szűnnek meg. Azonnali orvosi beavatkozás szükséges, mert az erős izom-összehúzódások miatt a beteg nem tud megfelelően lélegezni, és az elektromos kisülések az egész agyra kiterjednek. Gyors beavatkozás nélkül a szív és az agy túlterheltté válik, maradandóan károsodhat, és a beteg meg is halhat.

| epilepszia, görcsrohamok, tünetek, Jackson-roham, nagyroham, absence
2009-02-12 14:30:40
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop