Hirdetés

Epilepsziás roham jöttét jelző eszköz tesztje kezdődik Japánban

Epilepsziás roham jöttét jelző eszköz klinikai tesztje kezdődik Japánban - jelentették be a kutatók.

epilepszia, roham, epilepsziás roham |

MTI Hírek11

A világon először vizsgálnak klinikai körülmények között olyan műszert, amely előre jelzi a betegnek a közelgő rohamot, hogy fel tudjon rá készülni - mondta el a Kiotói Egyetem, a Tokiói Orvostudományi Egyetem és a Kumamotói Egyetem közös kutatócsoportjának egyik tagja.

Az epilepsziás betegek azért tartanak a rohamtól, mert bármikor lesújthat, és kiszámíthatatlansága miatt sokakat ért már munkájuk során sérülés.

"Javítani szeretnénk a műszer teljesítményén, hogy enyhítsük a páciensek aggodalmát és javítsuk az életminőségüket" - magyarázta Fudzsivara Koicsi, a Kiotói Egyetem tudósa.

A doboz alakú, 7 centiméter hosszú, 5,5 centiméter széles műszert úgy tervezték, hogy a páciens mellkasához erősített elektródák segítségével észlelje a roham előtt kialakuló szabálytalan szívverést. Az így kapott jeleket a műszer a beteg okostelefonjára küldi, és szükség esetén figyelmeztető jelet ad.

A kutatók azt tervezik, hogy legalább 60 betegtől gyűjtenek klinikai adatokat a következő két és fél évben, hogy tökéletesítsék a készüléket. Azt remélik, hogy az eszközt járművezetés közben használják majd a betegek.

A fejlesztés okai között egy 2012-ben történt kiotói autóbalesetről is beszámoltak. Ekkor egy kisbusz sofőrje vezetés közben epilepsziás rohamot kapott, és halálra gázolt hét gyalogost.

epilepszia, roham, epilepsziás roham

2014-07-31 17:54:04

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop