Radikális műtét a súlyos epilepszia kezelésére

Maryland-i kutatók szerint a fél agy eltávolításával fiatal betegeknél súlyos, gyógyszeresen nem kezelhető epilepszia esetén javítható az élet minősége.

epilepszia, műtét | The New York Times Health News Service   Medincorp | La Voi, A.

1968 és 1996 között, 58 beteg, életkoruk két hónap és 20 év között, esett át hemispherectomián, a súlyos, életveszélyes görcsrohamok megszüntetése és a későbbi intellektuális leépülés megelőzésére. A sérült agyfélteke kerül eltávolításra.

Az operált betegek közül 29-nél a rohamok nem ismétlődtek, 13-nál nem súlyos rohamok jelentkeznek, 12-nél a jelentkező rohamok komolyabbak, írja Dr. Eileen P.G. Vining, a Johns Hopkins Medical Institute (Baltimore) gyermek-epilepszia központjának kutatója, a Pediatrics augusztusi számában. A betegeket műtét után hat hónapig követték.

A műtét a test egyoldali részleges bénulásával jár, azonban a fiatal beteg általános állapota javul.

" A gyermekek emlékezőképessége, személyisége, humorérzéke megmarad", írják a kutatók. A mozgásfunkciók, beszédképesség javul műtét után.

Epilepszia olyan idegrendszeri rendellenesség, melyet az agysejtek ellenőrizetlen elektromos kisülései okoznak. Az állapot görcsrohamokkal, tudatvesztéssel, érzékelési zavarokkal és rendellenes magatartással jár.

1995 közepe óta körülbelül 300 műtétet végeztek világszerte. Más kezelési lehetőség a speciális magas zsír- és kalóriatartalmú diéta és az agy kisebb részleteinek eltávolítása.

Az Egyesült Államokban 2.5 millió epilepsziás beteget tartanak nyilván, és évente 125.000 új esetet diagnosztizálnak, az Epilepsy Foundation of Amerika (Landover, Md.) szerint.

Az esetek 70 %-ában a kiváltó ok ismeretlen. Fejsérülés, vérellátási zavarok, biokémiai egyensúlyzavar válthatja ki.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| epilepszia, műtét
2002-07-31 18:38:21
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop