Az FDA új migréngyógyszerre adott ki engedélyt

LONDON - A Glaxo Wellcome február elején tett bejelentése szerint az FDA megadta az kereskedelmi engedélyt a cég új migréngyógyszerére, amely az Imigrant váltja fel.

migrén, fejfájás, Glaxo, gyógyszer, FDA, naratriptan, Imigran, Naramig | The New York Times Health News Service   Medincorp | Hamilton, D.

Az amerikai hivatal a naratriptant az órákon, esetenként napokon át tartó fájdalmakkal járó migrén akut kezelésére engedélyezte.

Az Egyesült Államokban Imirtex néven forgalmazott Imigran a világ legkeresettebb migréngyógyszere, amely 1996-ban 884 millió dolláros bevételt hozott a gyártónak; 46 százalékkal többet, mint az előző évben. Az Egyesült Államokban és Kanadában Amerge néven forgalomba kerülő naratriptan Európában már lehet kapni, Naramig néven.

Számos más gyógyszergyártó is hasonló migréngyógyszerek piaci bevezetésére készül, például a Merck & Co., a Pfizer, A SmithKline Beecham vagy mások.

A Glaxo eközben a SmithKline-nal a két cég egyesüléséről folytat tárgyalásokat. Elmezők szerint ebben az esetben az egyesült cégnek el kellene adnia a gyógyszer gyártási jogát, mert a két cég együttesen túl nagy részét uralná a migérngyógyszerek piacának. A Glaxonak is el kellett adnia korábbi migréngyógyszerét, hogy másik engedélyt kaphasson, amikor felvásárolta a Wellcome céget 1995-ben. Ezt a készítményt azóta a Zeneca gyártja, Zomig néven.

A migrénes fejfájás - amelyre lüktető fájdalmak, hányinger, fény- és hangérzékenység jellemző - egyre gyakoribb a felnőtt lakosság körében, legalábbis az amerikai Centers for Disease Control and Prevention adatai ezt támasztják alá.

"A piac egyre bővül," jelentette ki Thanta Isenhour, a Glaxo szóvivője.

A szóvivő szerint a piac bővülésének egyik oka az életmód változásában keresendő, illetve abban, hogy egyre többen diagnosztizáltatják migrénjüket, és egyre többen kezeltetik azt ezekkel a speciális gyógyszerekkel.

"A betegek régebben inkább tűrték a fájdalmat," mondta Isenhour. "Mostanra ez a hozzállás megváltozott."

Bár pontosan még nem tudjuk, de a tudósok szerint a migrént az agyban lejátszódó hormonális és más vegyi folyamatok összessége váltja ki, amelyek agyi érszűkületet okoznak.

Egyes betegek akupunktúrával vagy az ún. biofeedback technikával próbálnak meg enyhíteni fájdalmaikon. A fejfájást gyakran aura érzékelése előzi meg - a jelenség 10-30 percig tart, amely alatt a beteg depressziós, ingerlékeny és hányingere is lehet. Némely esetekben a beteg még a látását is elveszítheti az attak idejére.

A Credit Suisse First Boston (CSFB) elemzői szerint a Naramig a piacra kerüléstől számított ötödik évben már 320 millió dolláros eredményt érhet el.

"Sok tekintetben a különféle gyógyszerek között nincsenek nagy különbségek, és a legtöbbjük nagyon hasonlít az Imigranra," mondta a CSFB szakértője. "A Naramig legfőbb előnye, hogy hosszútávon is képes enyhíteni a fájdalmakat.

Az Imitrex tabletta, injekció és orrspray formájában kapható. Az új készítmények, sprayk és injekciók segítségével a hatóanyag hamarabb bejut a véráramba, és gyorsabban enyhíti a tüneteket.

A csak tablettában kapható Amerge egyes vélemények szerint a szervezetbe bekerülve sokkal tovább hat, és kísérletek bizonyították, hogy a gyógyszer több mint 24 órát át képes volt egyes beteg tüneteit enyhíteni, állítja a Glaxo. Ezáltal az Amerge azoknál is jól alkalmazható, akiknek a migrénje először enyhülni szokott, majd újból visszatér.

Megjelent: Bloomberg Business News

| migrén, fejfájás, Glaxo, gyógyszer, FDA, naratriptan, Imigran, Naramig
2002-07-31 20:04:58


Minden, amit a migrénről tudni kell

A migrén visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom, amely általában a fej egyik oldalát érinti, de lehet néha kétoldali. A fájdalom hirtelen kezdődik; megelőzőleg vag...


Nyári fejfájás

A nyár legzavaróbb tényezője sokak számára nem a narancsbőr, hanem a fejfájás. A hőmérséklet emelkedésével nő az esély a lüktető fejfájásra is. Az alábbiakban ...


Súlyos fejfájással került kórházba a világ legerősebb chilijét elfogyasztó férfi

Súlyos fejfájással került kórházba a világ legerősebb chilijét elfogyasztó férfi egy chilievő verseny után.


Ellenanyag kezelés a migrén megelőzésére

Jelentősen csökkentheti a migrénes rohamok gyakoriságát és súlyosságát egy ellenanyag alapú kezelés, amelyet a migrénes rohamok megelőzésére fejlesztettek ki.


Migrén: nem az unatkozó úriasszonyok betegsége

A szokásos fejfájást az különbözteti meg a migréntől, hogy az általában fájdalomcsillapító hatására elmúlik, és mögötte mindig van valami, ami kiváltja - időj...