Hirdetés

Az időjárás és a migrén

Mindnyájunknak van idősebb rokona, aki esküszik arra, hogy az artrózisos térde alapján meg tudja jósolni, milyen idő lesz. Lehet, hogy Ön is tapasztalta, hogy ha párás az idő, fáj a feje.

migrén, időjárás, fejfájás |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

 Kép: EMedicine Health       

Míg sokan azt hiszik, hogy kapcsolat van az időjárás és bizonyos egészségi panaszok között, erre nem sok bizonyíték van. Egy tanulmány azonban arra utal, hogy az időjárás változásai kiválthatják a migrénes fejfájást.          

A nők megközelítőleg 17, a férfiaknak pedig 7 százaléka migrénes fejfájásban szenved, ami az agy és az azt körülvevő erekben történt változást jelzi. A tünetek közé tartozik a fájdalom, émelygés, hányás és fény- vagy hangérzékenység. Az ismert kiváltó okok a bor, vagy a csokoládé fogyasztása, a kialvatlanság és a stressz, de sok migrénes állítja, hogy az időjárás is hatással van fejfájására.

A New England Center for Headache kutatónak tanulmánya 77 migrénes beteget vizsgált meg, akik 2-24 hónapon át feljegyzéseket készítettek fejfájásukról. A résztvevők kérdőívben válaszoltak arra a kérdésre, vajon hisznek-e abban, hogy az időjárás hatással van a fejfájásukra, és ha igen, szerintük milyen erős ez a hatás.

A kutatók az országos időjárásjelentés adatait is összegyűjtötték, majd felmérték az időjárás és a résztvevők fejfájása közti kapcsolatot, az abszolút hőmérséklet, a páratartalom, a légnyomás és az időjárási minták változásainak alapján.

A tanulmányból kiderült, hogy a résztvevők mintegy 51 százalékának valóban az időjárás indította el a fejfájását, bár 62 százalékuk vélte úgy, hogy érzékeny az időjárásra. A leggyakoribb kiváltó ok a szélsőségesen meleg vagy hideg, a második a szélsőséges légnyomás (páratartalom vagy szárazság), a harmadik pedig a két napon belüli bármilyen nagyobb változás az időjárásban.

A résztvevők közel 40 százaléka volt érzékeny egy, 12 százalékuk pedig két időjárási tényezőre.

A tanulmány szerzője azt javasolja, hogy aki azt hiszi, hogy migrénjét az időjárás változása váltja ki, készítsen fejfájásairól feljegyzéseket. – Nem várható el a betegektől, hogy olyan gondos vizsgálati anyagot készítsenek, mint mi tettük, de megpróbálhatnak kapcsolatot felfedezni az időjárás és a fejfájásuk mértéke között. – Azok, akik például úgy vélik, hogy érzékenyek az időjárás-változásaira, hordjanak magukkal fájdalomcsillapítót, vagy vegyék be gyógyszerüket az időjárás változása előtt.

Még nem tisztázott, miért okoz az időjárásváltozás migrént. A megelőzés és kezelés érdekében ennek felkutatása a következő lépés.

migrén, időjárás, fejfájás

2022-05-09 17:41:38

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop