Hirdetés

Mi okozza a másnaposságot, és hogyan előzhető meg?

Végre itt van 2022, de várható gondjainkat nem lehet egy szilveszteri bulival megelőzni, nem árt vigyázni az év végi partikon. Néhány pohárral többet iszunk, és másnap kínzó fejfájásra, rosszullétre ébredünk. A megelőzéshez nem árt tudni, hogy az alkohol méreg.

másnaposság, fejfájás, alkohol, macskajaj |

InforMed Hírek19   InforMed | Dobos, L.

A másnaposság a szervezet gyógyulási folyamata az alkohol és bomlástermékei okozta mérgezés után. Többféle tünete lehet, de az alábbiak egyikét vagy mindegyikét megfigyelhetjük:

Heves fejfájás.

Az alkoholmérgezés velejárója az agyi erek kitágulása, ez egyeseknél fejfájást okozhat. Az alkohol hatással van egyes neurotranszmitterekre is, megemelkedik a szerotonin vagy a hisztamin szintje, ami szintén fejfájást válthat ki.

Kiszáradás

 Ez is oka lehet a fejfájásnak vagy az émelygésnek. Az alkohol vízhajtó, gátolja a szervezet folyadék-visszatartási képességét. Kiszáradást okozhat még az ilyenkor szokásos izzadás, hányás vagy hasmenés is. A kiszáradás jelei a szédülés, émelygés, szomjúság és gyengeség.

Fáradtság

 Az alkohol megzavarja az alvás menetét, különösen a REM-fázis esik ki, ezért aki sok italt fogyasztott, nem tudja magát rendesen kialudni, ezért érez másnap fáradtságot.

Egyéni eltérések is lehetnek a másnaposság tüneteinek érzékelésében. Érdekes, hogy a nagyivók ritkábban másnaposak, mint az alig vagy keveset ivók, nekik 70 százalékkal több az esélyük a macskajajra. A nők is jobban megérzik a másnaposságot, mint a férfiak, érzékenyebbek még a neurotikusok is.

A megelőzés érdekében néhány jó tanács:

  • Okosan válasszuk meg, mit iszunk. Jobbak a tiszta italok, amelyek csak alkoholt és vizet tartalmaznak, ilyenek a vodka vagy a gin. A konyakban, whiskyben, vörösborban már más adalékanyagok is vannak, ezek súlyosabb tüneteket okozhatnak.
  • Együnk valamit, mielőtt inni kezdünk. Az alkohol lassabban szívódik fel, ha van valami a gyomrunkban.
  • Két ital között igyunk valami alkoholmentes folyadékot is, ez segít alacsonyan tartani az alkoholszintet, és biztosítja a kellő folyadékpótlást is.
  • Pótoljuk az elvesztett folyadékot. Mielőtt elalszunk, igyunk vizet vagy üdítőt, de kerüljük a kávé fogyasztását, mert az is vízhajtó.
  • Vegyünk be még a fejfájás előtt fájdalomcsillapítót, azonban, ha lehet, ne acetaminofent, mert az károsíthatja az amúgy is megterhelt májat.
Találkozhatunk az ún. másnaposságot megelőző tablettákkal, amelyek articsóka-kivonatot vagy más növényi összetevőt tartalmaznak. Mivel még nem végeztek gondos tanulmányokat ezek hatásáról, nem ajánljuk szedésüket. Arra nincs bizonyíték, hogy létezne olyan szer, amivel megelőzhető lenne a másnaposság.

Másnaposság ellen tehát marad a régi bevált jó tanács: fájdalomcsillapító, víz, sok alvás, és egy multivitamin-tabletta reggel.

másnaposság, fejfájás, alkohol, macskajaj

2021-12-30 18:44:34

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop