Vizsgálatok szerint hatásos a vény nélküli migrén-gyógyszer

Egy nemrég elvégzett vizsgálat megerősítette azt, amit a migrénes fejfájással küszködők már régóta tudnak - egy általánosan használt fájdalomcsillapító biztonságosan és hatékonyan csökkenti a migrénes rohamokkal járó fájdalmat.

migrén, fejfájás, gyógyszer, vény, nélküli, OTC, Excedrin, Migraine | The New York Times Health News Service   Medincorp | McKinney, M.

Elegendő volt két tabletta Excedrin Extra Strenght (a vény nélkül kapható, acetaminofent, koffeint és aszpirint tartalmazó gyógyszer erősebb változata), és két órán belül a migrénes betegek közel 60 százaléka a fájdalmak megszűnéséről vagy csupán enyhe fájdalmakról számolt be, míg a placebóval kezelt kontrollcsoport tagjainak csak 33 százaléka. A gyógyszer bevételétől számított hat óra múlva az arány 80 illetve 50 százalékra emelkedett a kezelt illetve a kontrollcsoportban. A vizsgálatokról készült beszámolót az Archives of Neurology februári számában publikálták.

Ráadásul a most már Excedrin Migraine néven is forgalmazott készítmény a migrén más tüneteinek - fokozott fény- és hangérzékenység - enyhítésében is hatékonynak bizonyult, és a kezelt páciensek körében a hányinger gyakorisága is csökkent. Mindezeknek köszönhetően a betegek könnyebben el tudták végezni mindennapi munkájukat is. A kutatók jelentése szerint a gyógyszer sehol nem váltott ki súlyos reakciókat.

Az Excedrin Migraine volt az első olyan vény nélküli gyógyszer, amelyet idén januárban az FDA, az amerikai kormány élelmiszer- és gyógyszeripari hivatala az enyhe és közepesen súlyos migrén kezelésére jóváhagyott. A gyártó, a New York-i Bristol-Myers Squibb finanszírozta a mostani kutatásokat.

Nagyon fontos, hogy a migrén hatékony kezeléséhez vény nélkül is lehessen gyógyszereket kapni, mert a betegek többsége nem orvossal kezelteti a panaszait, hangoztatta a kutatás vezetője, dr. Richard B. Lipton, a New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetem neurológusa.

"Ez az összetétel a migrénes páciensek számára biztonságos és olcsó kezelési lehetőséget biztosít," tette hozzá.

Dr. Lipton és munkatársai 3 kísérlet adatait elemezték, amelyekben összesen 1220-an vettek részt. A vizsgálati alanyoknak legalább kéthavonta egyszer volt migrénes rohamuk. A vizsgálatokban nem vettek részt olyan betegek, akiket fájdalmaik ágybanfekvésre kényszerítettek, illetve olyanok sem, akiknél bőséges hányás is jelentkezett a rohamok alatt, hiszen ők nem használhatták hatékonyan a gyógyszert.

Dr. Alexander Mauskop, a New York Headache Center igazgatója szintén fontosnak tartja a vizsgálat eredményeit, főként az általában saját magukat gyógyító migrénesek szempontjából, ugyanakkor mindenkit óva intett a gyógyszerkombináció túlzott használatától.

Akik egy héten két alkalomnál gyakrabban használják a gyógyszert, azoknál az úgynevezett rebound-fejfájás jelentkezhet, ami akkor lép fel, amikor a koffein kiürül a szervezetből. Az ilyen tünetek első jelére a betegek rendszerint újabb adag koffeintartalmú gyógyszert szednek be, és ezzel a folyamat újraindul, mondta dr. Mauskop.

Egy illinois-i fejfájás szakértő a gyógyszer hosszútávú alkalmazásának egyéb veszélyeire figyelmeztetett.

Ha a gyógyszert hosszútávon és rendszeresen használjuk, vesekárosodást okozhat, jelentette ki dr. Lawrence Robbins, a northbrooki Robbins Fejfájás Klinika igazgatója. A vényköteles migrén-gyógyszerek általában hosszútávú mellékhatások nélkül enyhítik a betegek panaszait.

Az viszont elismerte, hogy a vény nélküli gyógyszerekre nagy szükség van, mert "a migrénben szenvedők 70-80 százaléka nem fordul orvoshoz."

Megjelent: Medical Tribune News Service

| migrén, fejfájás, gyógyszer, vény, nélküli, OTC, Excedrin, Migraine
2002-07-31 20:04:49


No menu item defined, wrong database setup!
data-full-width-responsive="true">