Migrén és dohányzás

Spanyol kutatók szerint a dohányzás kiváltó tényezője a fejfájásnak, különösen a migrénnek. Jelentős különbség mutatkozik napi öt vagy annál több cigaretta elszívásakor.

migrén, dohányzás, fejfájás | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Mindeddig meglehetősen ellentmondásos adatok jelentek meg a dohányzásnak a migrénre gyakorolt hatásáról, még olyan is volt, amelyik a dohányzás szorongásoldó hatása miatt kifejezetten előnyösnek találta.

A The Journal of Headache and Pain című folyóiratban megjelent spanyolországi vizsgálat előnye az, hogy a 361 résztvevő orvostanhallgató volt, így pontosan tisztában voltak azzal, mi a migrén.

Az eredmények szerint a résztvevők 16 százaléka szenvedett migrénben, és 20 százaléka dohányzott. A dohányosok százalékaránya magasabb volt (20 százalék) a migrénesek között. Egyértelműen magasabb volt a migrénes dohányosoknál a rohamok gyakorisága, mint azoknál, akik nem dohányoztak.

– Megállapítottuk, hogy a dohányzás kiváltó tényezője a migrénnek, mivel az aktív dohányosok egyharmados többségben voltak a migrénes csoportban, ráadásul közvetlen kapcsolat van az elszívott cigaretták száma és a migrénes rohamok gyakorisága között – mondja dr. Julio Pascual, a kutatás vezetője.

A kutatók külön kiemelik az elszívott cigaretta mennyiségét. A válaszokból kiderült, hogy napi öt cigaretta után jelentkezik a migrén; a migrénesek csoportjában ugyan nagyobb volt a dohányosok aránya, de ők kevesebbet szívtak, mint a nem migrénesek.

– Ez azért van, mert a betegek maguk is tudják, hogy ha napi öt cigaretta fölé mennek, akkor nagyobb valószínűséggel lesz rohamuk. Korlátozó tényezőként tehát itt maga a fájdalom szerepel.

Spanyolországban a betegség mintegy 5 millió embert érint, a lakosság 2 százalékának havonta több mint tizenötször van rohama. A betegek több mint 20 százalékát soha nem látta orvos, és 90 százalékuk önmagát gyógyszereli, anélkül, hogy tisztában lenne ennek kockázatával. A migrénben szenvedőknél, ha helytelenül szednek gyógyszereket, igen súlyos mellékhatások és ún. rebound-hatás léphet fel, ami csak ront az állapotukon.
| migrén, dohányzás, fejfájás
2009-07-02 11:03:12

Web Design & Development Prowebshop