Nyári fejfájás

A nyár legzavaróbb tényezője sokak számára nem a narancsbőr, hanem a fejfájás. A hőmérséklet emelkedésével nő az esély a lüktető fejfájásra is. Az alábbiakban néhány megoldást kínálunk elmulasztására.

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

A fejfájás kockázata a hőmérséklet emelkedésével egyenes arányban nő. A meleg kitágítja az agyereket, amelyek így nyomják az őket körülvevő idegeket. Ilyenkor még a normális véráramlás is olyan, mintha kalapáccsal ütnék a fejünket. Van azonban remény ennek a sokakat, és elsősorban a nőket kínzó fájdalomnak az enyhítésére.

A tenziós fejfájás

Az emberek 78 százaléka szenved ebben a fejfájás típusban, amely olyan, mintha egy hatalmas gumiszalag szorítaná az agyunkat. Akár havi 15 alkalommal is jelentkezhet, elsősorban a nyak, homlok és arc izmainak merevsége okozza. A feszes izmok irritálják az idegeket, amelyek fájdalomjeleket küldenek az agyba.

Érdemes a fejfájás első jelére bevenni valamilyen vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót (aszpirin, acetaminofen, ibuprofen), de segíthet a feszes izmok lidokainos zselével való bedörzsölése is.

Megelőzésre a legjobb a mozgás, az ülő életmódot folytatóknak 14 százalékkal gyakrabban van tenziós fejfájása, mint az aktívabbaknak.

A melléküreg eredetű fejfájás

Bármi, ami a melléküregeket izgatja – nátha, allergia, erős illat vagy szag – gyulladást okozhat, melynek lüktető fejfájás az eredménye. Tegyünk a homlokunkra langyos vizes kendőt a gyulladás enyhítésére, az orrspray pedig az orrdugulást oldja. Ha a tünetek 4 napnál tovább tartanak, keressük fel az orvost.

Migrén

A migrént számos ok kiválthatja: a stressz, a fény, a túl sok vagy túl kevés alvás, az éhség és a hormonális változások, melyek mind tágítják az agyi ereket.

A migrénes roham tarthat 4 órától akár 3 napig is. Eddig nem teljesen tisztázott okokból a nők fogékonyabbak a migrénre. A diagnózist segíthet felállítani, ha az alábbi háromból kettő jelen van: erős fájdalom, amely lehetetlenné teszi a mindennapos tevékenységet, fényérzékenység, hányinger.

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók nem hatásosak, jeges borogatás adhat némi enyhülést, de a legtöbb beteg vényre kapható gyógyszereket, ún. triptánokat használ. A gyógyszert a fájdalom első jelére ajánlatos bevenni.

Kérjük meg az orvost, hogy ellenőrizze a magnéziumszintünket, ez az ásványi anyag a szerotoninnal van kapcsolatban, hiánya gyulladást okozhat.

| fejfájás, migrén
2022-06-24 08:53:00
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop